BIHOR. Peste 100 de cățărători, la escaladă, în Munții Pădurea Craiului

Data actualizării: Data publicării:
catarari6

Munții Pădurea Craiului din Bihor au devenit, în acest weekend, raiul cățărătorilor din toată țara. Zeci de împătimiți ai muntelui, novici în ale escaladei, dar și cățărători cu vechime, și-au dat întâlnire în apropiere de peștera Osoi, unde au fost amenajate mai multe trasee cu diferite grade de dificultate.

Osoi Climbing Fest a adunat încă de la prima ediție peste 100 de împătimiți ai escaladei care au venit să încerce traseele nou amenajate în Munții Pădurea Craiului, chiar lângă peștera Osoi. Au fost încântați să găsească aici o zonă perfectă pentru cățărări și un mediu propice pentru socializare în aer liber.

"- Încercăm trasee, necățărăm, ne simțim bine cu prietenii, cu ceilalți cățărători.
- De unde veniți?
- Din Suceava."

"- Sunt vreo 10 ani de când practic asta.
- E greu pentru o femeie?
- Nu, e chiar cel mai frumos sport, oricum."

"Îmi place foarte mult să mă cațăr și am zis că vin aici, e weekend, am timp și e fain aici."

"Mi se pare un sport foarte interesant, deoarece te ajută tot timpul și am venit pentru că era vreme frumoasă."

Organizatorii au avut grijă ca participanții să fie bine echipați, pentru ca pericolele să fie evitate.

"Înainte de a practica orice sport tehnic trebuie să procuri echipament corespunzător, respectiv să beneficiezi de un minim instructaj de siguranță", consideră Istvan Pinter, directorul Serviciului Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor.

catarari2
catarari2

Cei care au inițiat evenimentul de tip festival au luat în considerare faptul că turismul de aventură în Munții Pădurea Craiului are un potențial mare de dezvoltare.

"S-a deschis o zonă nouă de cățărat care constă în peste 30 de trasee de escaladă, de diferite grade de dificultate. Cățărători din toată țara au fost invitați să se alăture și să încerce toate traseele. Sperăm că la final vom avea o zonă cu trasee gradate", a declarat Răzvan Dumbravă, manager de proiect în cadrul Agenției de Management al Destinației Bihor.

"Este una dintre destinațiile de ecoturism ale României care iese în evidență în primul rând datorită carstului deosebit de bine reprezentat aici - avem câteva mii de peșteri. Ne aflăm în fața peșterii Osoi, una dintre cele mai frumoase din întreaga Românie, deseori comparată cu Peștera Urșilor", a precizat Paul Iacobaș, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor.

Festivalul le-a dat ocazia și celor mai curajoși să se aventureze în Peștera Osoi, care nu este accesibilă deocamdată publicului. Caverna este recunoscută pentru gradul de dificultate ridicat și pentru faptul că mai bine de jumătate din lungimea ei este inundată.

Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri