Bihorenii, codaşi la salarii

Data publicării:
multi oameni

Bihorul se află pe penultimul loc în ţară, după Harghita, în ceea ce priveşte salariile în contextul în care mai multe companii autohtone sau străine au investit în ultimii ani zeci de milioane de euro în Parcul Industrial din Oradea sau în judeţ. Specialiştii au o explicaţie.

„Nivelul de calificare al persoanelor este mult mai scăzut în domeniile cerute de angajator. Profilul judeţului Bihor s-a schimbat, nu mai este acel judeţ pantofar", este de părere Csaba Bekesi, directorul executiv al AJOFM Bihor.

„Avem un antreprenoriat sau proiecte antreprenoriale care pornesc de la o zgârcenie în ceea ce priveşte salarizarea forţei de muncă; avem o forţă de muncă slab calificată", consideră şi analistul economic Dacian Palladi. 

Angajatorii spun că salariile nu vor creşte semnificativ cât timp nu vor găsi candidaţi care să corespundă noilor cerinţe din industrie.

„Sunt confecţionerii care îmbracă volane; este o industrie care se bazează pe manualitate... Nu există. Abia la finalul anului s-a făcut un standard pentru acest tip de operator, deci s-au putut dezvolta şi cursuri de calificare", dezvăluie Sorina Bradea, antreprenor.

Antreprenorii spun că industria judeţului se bazează pe afaceri care nu aduc un profit ridicat, cum ar fi cele din domeniul electronicii.

„În Bihor în ultimii 25 de ani am avut o industrie de conjunctură, prin care toată lumea a devenit mic patron, ceea ce a dus la o foarte mare evaziune fiscală şi atunci aş lega mai degrabă chestiunea salariilor mici de această chestiune a plăţii la negru", susţine Cătălin Popa, manager de companie.

Situaţia este complet diferită în judeţe precum Braşov şi Iaşi, unde specificul economic le aduce angajaţilor mai mulţi bani.

"Judeţul Braşov are una dintre cele mai dezvoltate infrastructuri de turism din România, ceea ce asigură locuri de muncă şi un nivel al salariilor peste media naţională. În ultimii ani, însă, şi industria locală a reînviat, în special datorită investitorilor germani care au ridicat fabrici producătoare de componente auto", a observat Sorina Secelean, reporter Digi24 Braşov.

„În Iaşi cele mai mari salarii sunt pentru angajaţii care lucrează în domeniul IT sau în cel bancar. În vreme ce salariul mediu în capitala Moldovei este de 1600 de lei pe lună, specialiştii din IT pot avea un venit lunar de 3000 de euro pe lună. În Iaşi sunt peste 800 de firme IT cu aproape 5000 de angajaţi", a aflat Teodora Tompea, reporter Digi24 Iaşi.

Specialiştii susţin că există totuşi o modalitate prin care salariaţii din Bihor ar putea primi mai mulţi bani.

„Trebuie să înveţe şi să aibă curajul să solicite salarizare, remuneraţie mai ridicată", îi sfătuieşte directorul executiv al AJOFM Bihor.

Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, în 2015 şomajul va scădea cu doar 0,2%. Asta înseamnă că în România au un loc de muncă aproape 4 milioane şi jumătate de persoane.

Reporter: Laura Breb
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri