Birocraţia poate duce la pierderea temporară a statutului de asigurat

Data publicării:
BETA mama-

Georgeta Bocşe are 32 de ani, iar în luna ianuarie a acestui an a devenit mamă pentru prima oară. Ea şi-a depus dosarul pentru indemnizaţia de creştere a copilului în luna mai, când i s-a terminat concediul post-natal. Acum se pregăteşte de o călătorie în străinătate şi a solicitat Casei Judeţeană de Asigurări un card european de sănătate. Acolo a aflat cu suprindere că nu figurează ca asigurată.

"Îmi spune doamna de la ghişeu: îmi pare rău, nu figuraţi ca şi asigurat... Eu, cu adeverinţa de la Agenţia de Plăţi în mână îi arăt, ok, uitaţi aici scrie negru pe alb că eu sunt asigurată, din data de 9 mai am intrat în concediu pentru îngrijirea copilului."

Angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate Bihor confirmă reclamaţia tinerei mămici.

"A fost asigurată până-n 8 mai."

Adică exact luna în care Georgeta a născut. La două luni de la acest moment, informaţia nu a circulat încă între instituţiile statului.

"Calitatea de asigurat în acest stadiu ni-l dă Agenţia de Plăţi, prin declaraţia 112. Până la această oră agenţia nu a transmis online, nu a vărsat în baza noatsră de date că doamna este în concediu pentru îngrijirea copilului până la 2 ani", a precizat Luciana Dorca, directorul economic al CAS Bihor.

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Bihor spun că dosarul de indemnizaţie a fost depus în mai, dar nu a putut fi prelucrat decât în iunie. În plus, legislaţia nu obligă instituţia să facă raportări la ANAF decât în luna următoare primei plăţi.

"Pentru plăţile efectuate în luna iulie noi suntem obligaţi să depunem declaraţiile de venit până la finalul următoarei luni, adică luna august. Doamna, practic, apare în baza de date a Casei de Asigurări ca fiind neasigurată, dar nu este neasigurată", susţine Felix Cozma, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspeciţie Socială Bihor.

Doar că acest lucru a împiedicat-o pe tănăra mamă să obţină cardul european de sănătate. Asta după ce a făcut nenumărate drumuri între casa de asigurări şi agenţia judeţeană de plăţi şi inspecţie socială.

"Nu-nţeleg de ce eu ca şi contribuabil de bună credinţă trebuie să mă plimb cu hârtiile de la o instituţie la alta", spune Georgeta Bocşe.

Persoanele care se află în această situaţie pot beneficia de servicii medicale, chiar dacă nu figurează ca asiguraţi. Pentru asta însă, au nevoie de o adeverinţă eliberată de CAS Bihor.

reporter: Edina Szomoru
operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri