Bolnavii de cancer din Bihor, trimişi în alte judeţe. Masa aparatului de radioterapie s-a fisurat

Data publicării:
aparat radioterapie 060515

Acceleratorul liniar de particule de la Centrul Oncologic din Oradea a fost cumpărat în urmă cu 3 ani şi a costat trei milioane de euro. De el au beneficiat nu doar bolnavii din Bihor, ci şi pacienţii din judeţele învecinate, unde nu există astfel de aparate performante. În fiecare zi, 90 de persoane beneficiau de serviciile de radioterapie, foarte eficace, pentru că distrug celule tumorale. Însă în urmă cu trei săptămâni acceleratorul a fost oprit, pentru că masa lui s-a fisurat în timpul unei şedinţe.

"- În timpul manipulării unei paciente acest aparat, care are ataşat un filtru care are o parte mecanică, s-a agăţat la breşa mesei de carbon care este un top table, de fapt partea superioară a mesei de carbon.
- S-a rupt sau s-a fisurat?
- Numai s-a fisurat", a explicat dr. Edina Morvay- Szabo, şefa laboratorului de radioterapie.

Rămaşi fără singurul aparat care le asigura tratamentul, bolnavii au fost nevoiţi să meargă la alte spitale, în afara judeţului şi chiar a ţării.

"Până când masa aparatului de radioterapie din cadrul Centrului de Oncologie a Spitalului Municipal va fi înlocuită, pacienţii au fost direcţionaţi către centrele din Cluj Napoca şi Timişoara şi chiar în Ungaria, la Debreţin", a aflat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Şi vor mai face aceste drumuri câteva săptămâni. Deşi conducerea spitalului are suma necesară, procedura greoaie de achiziţie face ca piesa defectă să fie înlocuită doar spre finalul lunii.

"De la un preţ iniţial oferit de prima firmă care s-a prezentat la noi, care ne-au dat un preţ de 80.000 de euro, după o licitaţie care s-a realizat săptămâna trecută preţul a ajuns la 60 de mii de euro", a declarat dr. Florin Maghiar, directorul medical al Spitalului Municipal din Oradea.

Situaţia a intervenit în momentul în care, de la 1 mai, fondurile alocate de CAS prin programul naţional de radioterapie se împart între spitalele de stat şi cele private.

"Noi foloseam până la 1 mai 450 de mii spre 500 de mii, să zicem sub 500 de mii pe lună pentru acei mulţi pacienţi. Actualmente, banii care ne-au fost daţi prin program ne ajung fix pentru două luni", explică doctorul Maghiar.

Conducerea Spitalului Municipal din Oradea are promisiuni din partea Ministerului Sănătăţii că va primi un al doilea aparat de radioterapie până la sfârşitul anului.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri