Buget record de investiţii în Oradea: 246 de milioane de lei

Data publicării:
Eduard Florea

Buget record pentru investiţii în Oradea. Din cei peste un miliard de lei pe care administraţia locală îi are la dispoziţie în acest an, aproape 250 de milioane sunt alocate pentru lucrări de infrastructură ori pentru reabilitarea unor faţade. În plus, un milion de euro vor costa studiile de fezabilitate şi pregătirea proiectelor pentru finanţarea cu fonduri europene a viitoarelor investiţii.

Din cei 246 de milioane de lei pentru investiţii, Primăria Oradea asigură 124 de milioane de lei, un adevărat record pentru instituţie. Acesta a fost posibil datorită excedentului bugetar de anul trecut, care reprezintă peste zece milioane de euro. La acesta se adaugă încasările mai mari atât din taxe şi impozite, cât şi din tarifele de parcare sau de ridicare a maşinilor.

Eduard Florea, directorul Direcţiei Economice Primăria Oradea: "Ţin să precizez că această pondere de 24%, cum avem noi în acest an pe investiţii, este fără aportul proiectelor nerambursabile pe care le putem accesa sau sper să le putem accesa în cursul anului acesta şi a anilor viitori."

Restul de 76% din buget reprezintă cheltuielile operaţionale ale Primăriei Oradea cu şcolile şi grădiniţele din oraş, cât şi cu cele două spitale. Un milion de euro au fost alocaţi pentru pregătirea documentaţilor necesare viitoarelor proiecte cu finanţare europeană. Aproape 8 milioane de lei au fost repartizaţi programului de reabilitare a faţadelor din centrul oraşului.

O economie însemnată a fost făcută prin tăierea subvenţiilor pentru Administraţia Domeniului Public, instituţia care se ocupă de pieţele şi ştrandurile din oraş.

Eduard Florea, directorul Direcţiei Economice Primăria Oradea: "Avem o scădere a dependenţei serviciilor publice, e vorba în special de ADP, dar şi de Termoficare, care şi-au redus semnificativ dependenţa de bugetul local. ADP nu are nici o sumă alocată pe subvenţii în acest an."

În total, bugetul oraşului propus pentru acest an depăşeşte cu puţin un miliard de lei şi este cu 8% mai mare decât cel din 2016. Proiectul a intrat în dezbatere publică până pe 25 martie, iar pe 30 va fi supus votului consilierilor locali.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri