Buletinul cu cip, în vigoare din iulie

Data publicării:
buletine-53353

Laura Breb - reporter Digi24 Oradea

„Cel mai probabil de la 1 iulie aceasta va fi noua dimensiune a cărţii de identitate. Pe ea vor fi stocate date cu caracter personal, dar şi date biometrice, adică impresiunile digitale a două dintre degete".

Mai mică şi cu un cip pe care vor fi stocate mai multe date decât pe actualul buletin. Aşa arată noua carte de identitate pe care statul o va emite din vară. Schimbarea era necesară pentru securizarea datelor cu caracter personal, iar modelul este împrumutat din străinătate.

Marcel Iova - directorul executiv al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Bihor

„Vor fi toate datele cu caracter personal ale cetăţeanului, în plus vor fi prenumele părinţilor, imaginea facială, amprentele a două degete".

Cu toate că vor fi mai multe informaţii pe noul act de identitate, iar siguranţa pe care o oferă este mai mare, valabilitatea lui va fi mai scurtă: doar cinci ani.

Marcel Iova - directorul executiv al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor „Practic cetăţenii români care se vor deplasa în spaţiul UE vor avea ca şi document de identificare cartea electronică de identitate".

Noul act de identitate securizat nu va fi obligatoriu. Oamenii vor putea să aleagă între trei acte de identitate: buletinul clasic, cartea de identitate electronică, dar fără amprente, sau cartea de identitate cu toate datele, inclusiv cele biometrice.

Deocamdată, statul nu a decis cine va plăti pentru eliberarea cărţii de identitate electronice. Însă este sigur că eliberarea acesteia va dura mai mult de o zi, cât este în prezent timpul de aşteptare pentru primirea unui nou buletin. Şi asta pentru că toate actele vor fi făcute în Bucureşti, la Imprimeria Naţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri