Călătorie pe jos, până la Londra. Doi artişti clujeni revendică două lucrări expuse în capitala Angliei

Data publicării:
calatorie Londra

În 2012, Erno Bartha a reprezentat România la Olimpiada Culturală de la Londra cu proiectul "Nature in the City". A realizat atunci trei sculpturi din fân, iar una dintre ele a fost amplasată într-un parc din capitala Angliei. Pentru că locul a fost închis şi opera nu a mai putut fi admirată de turişti, artistul a realizat din bani proprii încă două lucrări care sunt expuse în parcul Victoria din Londra. Nemulţumirea bărbatului este că nimeni nu a pus o plăcuţă pe sculpturi pentru ca admiratorii să ştie cine le-a creat.

"Dintr-o dată ne-am trezit că de trei ani stau acolo lucrările, dar fără plăcute, fără să se ştie titlul lucrării, autorul, sară proiectul, nimic. Vreau să le dau ce merită aceste lucrări."

"Cred că nu trebuie să neglijăm lucrurile care se întâmplă în lume cu proiectele care se fac. Artistul dă maxim de la el sau de la ea şi instituţiile bifează proiectul. Protestul acesta pentru mine este şi un semn de exclamare că partea asta ar trebui făcută altfel", spune Ildiko Bács, regizor.

Împreună cu prietena sa, artistul clujean va parcurge pe jos 2025 de kilometri până în Londra, iar călătoria a început în 18 iulie. Cei doi speră să ajungă în capitala Angliei în 21 octombrie.

"E un pelerinaj din dragoste pentru artă, pentru libertate şi pentru dreptate. E un pelerinaj interactiv, în care lumea află de lucrări, află de motivul nostru, de plecarea noastră, ne sprijină", explică Erno Bartha.

Cei doi artişti au pornit la drum cu un rucsac care cântăreşte 25 de kilograme şi se cazează la cei care vor să le audă povestea şi cred în gestul lor.

Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri