Campus de 10 milioane de euro, în Oradea

Data publicării:
BETA campus

Acum 7 ani, autorităţile locale au primit un milion 300 de mii de lei pentru amenajarea campusului de la Colegiul Economic din Oradea.

„Diferența până la 8,3 milioane, aproximativ șapte milioane de lei, am suportat-o din bugetul local", susţine Ovidiu Mureșan - viceprimarul municipiului Oradea.

Din acești bani, s-a realizat o treime din proiect, adică un corp de clădire cu 24 de clase. Acesta s-a dovedit insuficient pentru cei 850 de elevi ai colegiului „Partenie Cosma".

„Lucrăm în două schimburi, adică elevii claselor a X-a fac ore după-masă. Toate spațiile, cu toate că avem alocate laboratoare în această clădire, sunt utilizate numai și numai pentru săli de clasă", susţine Virgil Blage, directorul Colegiului Economic „Partenie Cosma" Oradea.

"Să vii după-masă de la 2 la 7 să faci cursuri, copiii sunt obosiți, mulți dintre ei fac naveta, ajung cu 2-3 ore înainte... E un mare disconfort", spune Daniela Ghiuro, profesor la Colegiul Economic „Partenie Cosma" Oradea.

Ca să finalizeze proiectul, Primăria a decis apeleze la fondurile europene. A obţinut o finanţare de 46 de milioane de lei, din care 36 de milioane de lei sunt nereambursabili. Cu ajutorul acestora va mai fi ridicat un corp de clădire, tot cu 24 de clase.

„Vom mai realiza trei laboratoare, cabinete, o bibliotecă cu sală de lectură, un cămin internat cu o capacitate de 300 de locuri, precum și o cantină club. Pe lânga asta ne dorim să realizăm o sală de sport", a confirmat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

„Un avantaj dacă vom avea internatul este că avem mult mai mult timp să învățăm și nu mai suntem atât de obosiți, nu ne mai trezim la 6 sau chiar mai devreme", este de părere Carla Oprea, elevă.

„Nu vom mai avea practica de după-masă și va fi aproape de școala noastră."

„Iarna ar trebui să mergem la Liceul Sportiv să facem educația fizică, afară sau în sălile lor și câteodată e sala ocupată și așa va fi avantajos pentru noi."

Recepția lucrărilor se va face la finalul anului 2015.

Reporter: Laura Breb
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri