Captură record de droguri. 333 de kilograme de heroină, descoperite două TIR-uri

Data publicării:
29.07.2015

Claudiu Cucu, şeful Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate: "Erau rezervoare făcute dublu, rezervor în alt rezervor, iar interiorul făcut din tablă acoperită cu foaie de plumb pentru a trece controlul la scaner."

Două TIR-uri urmau să ducă drogurile de mare risc în vestul Europei. Heroina era ascunsă astfel încât poliţiştii de frontieră să nu o găsească. Pachetele erau îmbibate cu boia de ardei iute ca nici câinii grănicerilor să nu aibă vreo șansă în fața traficanților. Printre suspecți, doi români - George-Solomon Săman şi Liviu-Constantin Bîngă - și doi turci (Yigit Hakan şi Sincar Huseyin) care conduceau pe rând autocamioanele pline cu droguri.

"Au plecat din Afganistan, au trecut prin tarile Caucazului de sud, apoi, împinşi de conflict, pe Marea Neagră către Ucraina, urmând să ajungă prin Ungaria în Olanda", a explicat şeful Direcţiei de Crimă Organizată.

Anchetatorii spun că acesta nu era primul transport de acest gen pe care suspecţii îl făceau. Doar că reţeaua era supravegheată de procurorii DIICOT.

"Îi aveam în atenţie de 4 ani. Urmăriţi în mai multe acţiuni operative", a confirmat Daniel Horodniceanu, procuror-şef DIICOT.

De această dată, marfa urma să ajungă în Olanda...

...iar de aici să fie distribuită pe piaţa vestică a drogurilor de mare risc. Doar că transporturile cu cele 333 de kilograme de heroină a fost monitorizat de procurori imediat după ce a trecut graniţa Ucrainei cu România.

"S-a stabilit că cele două autotrenuri în cauză au ieşit din România prin PTF Siret la data de 17.07.2015 cu destinaţia  Ucraina, conduse de către inculpaţii Săman George-Solomon, şi respectiv Sincar Huseyn (cetăţean turc). De asemenea, inculpaţii Yigit Hakan şi Saman Gerge-Solomon, au recrutat doi şoferi pentru a transporta drogurile. La indicaţiile inculpaţilor Yigit Hakan şi Săman George-Solomon, cei doi şoferi s-au deplasat în Ucraina de unde au preluat cele două autrenuri şi le-au introdus în România", au explicat procurorii DIICOT.

"Au încercat de mai multe ori să schimbe locurile. Nu am ştiut în permanenţă unde se află drogurile. Dar am ştiut în ultimele 48 de ore", a detaliat procurorul-şef al DIICOT.

Suficient încât poliţiştii şi procurorii DIICOT să intre în acţiune. Un TIR a fost oprit la Petea, în Satu Mare. Cel de-al doilea autocamion a fost tras pe dreapta în Bistriţa. Heroina a fost descărcată și transportată cu mai multe elicoptere în București.

"Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate pe raza municipiului Râmnicu -Vâlcea, au fost identificate și ridicate 2 autoturisme de lux, mai multe telefoane mobile, calculatoare, laptop-uri şi suma de 136.000 de euro", spun anchetatorii.

4 suspecți au fost reținuți în acest caz, dar munca procurorilor nu se opreşte aici. Achetatorii speră să ajungă la capii reţelei care aduceau drogurile din Afganistan. 

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații şi Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Afacerea cu heroină la nivel mondial atinge cifre uriaşe. Peste 60 de miliarde de dolari anual valorează tranzacţiile cu opium din Afganistan. Doar 10 la sută din marfă este capturată de procurori şi poliţişti. 20 din cele mai de temut organizaţii teroriste din lume folosesc reţelele de trafic de droguri pentru a se autofinanţa.

Redactor: Gabriel Bonaciu
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri