Cardul de sănătate, încă o dilemă. Mulţi dintre asiguraţi nu ştiu cum să-l folosească

Data publicării:
card sanatate 160315

O dată ce a primit cardul de sănătate, asigurat trebuie să-l prezinte la prima vizită pe care o face la medic, indiferent că este medic de familie, specialist sau alt furnizor de servicii medicale. Cu această ocazie va fi personalizat codul de acces şi cardul va fi activat.

"Este obligaţia medicului, indiferent că este medic de familie, medic din ambulatoriu de specialitate, că este din spital, este obligatoriu ca fiecare să aibă acel cititor de carduri", susţine Gheorghe Ionuţ, preşedintele CAS Bihor.

Deşi mai bine de 90% dintre asiguraţi au primit cardul de sănătate, puţini ştiu cum să îl folosească.

"- Ştiţi care sunt beneficiile lui şi pentru ce se utilizează?
- Nu, nu încă, nu am fost instruit."

"La medicul de familie probabil trebuie mers şi ne dă ceva instrucţiuni."

Medicii sunt convinşi că, deşi le vor arăta tuturor asiguraţilor cum să folosească noul document, problemele vor persista şi după 1 mai, când cardurile devin obligatorii. "Mai ales bolnavii mai bătrâni sau mai uituci o să-l lase cardul acasă şi atunci nu poţi să scrii sau să faci un serviciu medical. Se poate să piardă cardurile şi atunci iar va fi o problemă cu Casa de Asigurări şi a treia problemă, să nu blocheze sistemul."

Autorităţile susţin că persoanele care refuză cardul de sănătate vor primi asistenţă medicală pe baza unei adeverinţe de asigurat, eliberată de CAS. Aceasta va avea o valabilitate de 3 luni. În Bihor au fost distribuite 427.000 de carduri. În cazul pierderii sau deteriorării cardului, asiguratul este obligat să plătească contravaloarea lui şi costurile de distribuire.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri