Cartoful, sărbătorit de slovacii din Şinteu

Data publicării:
sinteu festival cartofi

Tradițiile populare slovace şi mâncarea tradiţională au fost ingredientele care au făcut parte şi în acest an din reţeta sărbătorii cartofului de la Şinteu. A fost momentul în care slovacii din Bihor s-au bucurat de recolta obținută și au petrecut alături de invitaţii lor. Mâncarea care a avut la bază - ce altceva - decât cartoful a fost oferită gratuit participanţilor.

De 18 ani, momentul recoltei este marcat de slovacii din Bihor printr-un festival dedicat cartofului şi organizat la Șinteu. Doritorii se pot întrece în cadrul unor concursuri specifice.

"Cel mai greu cartof, cea mai intersantă formă de cartof și cine e cel mai îndemânatic la curățarea cartofului", a detaliat Benedek Lașak, primarul comunei Șinteu.

La cea din urmă probă câştigător a fost desemnat concurentul care a reuşit să obţină... cea mai lungă coajă de cartof.

"Acasă m-a pus bunica să curăț, dar am exersat și eu ieri", recunoaşte Marian Koniarik, concurent.

Anul acesta cel mai greu cartof din concurs a avut 748 de grame.

"Sărbătorim cartoful ca aliment de bază al slovacilor, dar specific zonei Șinteului - este o zonă prielnică pentru cultivarea cartofului", spune Francisc Merka, președintele Uniunii Slovacilor Bihor.

Preparatele pe bază de cartofi au fost împărţite gratuit tuturor participanţilor la festivalul de la Şinteu. În schimb, doritorii au putut dona bani pentru amenajarea unui salon dedicat copiilor internați în Spitalul Municipal din Oradea, în secția de hematologie și oncologie pediatrică.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri