Casa memorială Iuliu Maniu, fără bani de la Guvern

Data actualizării: Data publicării:
casa Badacin Iuliu Maniu

Casa memorială Iuliu Maniu rămâne şi în acest an în paragină. Aflat pe lista Institutului Naţional al Patrimoniului, conacul marelui om politic ar fi trebuit restaurat anul acesta. Însă până acum Ministerul Culturii nu a aprobat bugetul pentru începerea achiziţiilor, aşa că este foarte probabil ca şi anul acesta lucrurile să bată pasul pe loc.

La iniţiativa preotului din Bădăcin, judeţul Sălaj, anul trecut au fost consolidate fundaţia şi pereţii conacului. Lucrările au costat 200.000 de lei, bani primiţi din donaţii, dar s-au oprit după ce fondurile s-au epuizat.

Acum o lună au început lucrările la consolidarea acoperişului, plătite tot cu bani din donații. Pentru restaurarea monumentului e nevoie de 350 000 de euro.

„Sperăm în continuare că vom primi finanţare, până la urmă, dar noi nu am putut să stăm cu mâinile în sân, pentru că această casă se deteriora şi, aşa cum probabil se cunoaşte, noi am început din 2015 o campanie de strângere de fonduri. Din păcate, sunt doar oamenii simpli donatori din toată ţara, români plecaţi şi în străinătate care ne sprijină şi care ne-au dat o mână de ajutor pentru a continua lucrările. Statul, până acum, nu s-a implicat defel”, spune Cristian Borz, preotul paroh din Bădăcin.

În aceeaşi situaţie se află alte 12 obiective, cum ar fi casa memorială Emil Racoviţă sau tronsoane din Cetatea medievală din Sighişoara.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri