Case eficiente energetic, cheia spre oraşele inteligente

Data publicării:
eficienta energetica

Obligatoriu "verzi" - adică prietenoase cu mediul şi consumatoare de energie regenerabilă. Aşa trebuie să arate locuinţele din oraşele inteligente ale viitorului. Tendinţa este clară şi bine înţeleasă în Occident; dar face paşi mărunţi în România. Birocraţia instituţiilor şi mentalitatea oamenilor sunt de vină, acuză specialiştii.

Specialiştii spun că locuinţele viitorului vor trebui adaptate pentru a se integra în oraşele inteligente care vor folosi tehnologii prietenoase cu mediul. Explicaţia e simplă: noile sisteme ajută la reducerea consumului.

"Energia reprezintă cel mai mare cost. Dacă te gândeşti cum funcţionează un oraş - consumă foarte multă energie. Investiţia în tehnologii noi - de exemplu, schimbarea becurilor într-un oraş - poate duce la economii importante", susţine Michael LaBelle, specialist în politica de afaceri şi energie.

Deşi Guvernul alocă fonduri pentru sporirea eficienţei energetice a locuinţelor, mai sunt de rezolvat multe probleme, spun specialiştii. Conform studiilor, România este la coada clasamentului ţărilor din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte aplicarea inovaţiilor în tehnologie.

"Suntem reticenţi la nou şi nu avem o educaţie. Guvernul nu are un program care să ne ajute, să ne înveţe, să ne dea ce ne trebuie prima dată, să fie un program care să-i spună omului ce, cum şi în ce fel. Au venit cu panourile electrice, care e o bătaie de joc; sunt 300 de oameni ce vor lua banii, restul stau la coadă mii şi mii", atrage atenţia Vasile Mihai, constructor de case ecologice.

Astfel, peste 95% din apartamentele din România nu au sisteme care să le transforme în case eficiente energetic. Specialiştii străini recomandă:

"Izolarea clădirii, schimbarea uşilor şi ferestrelor, iar izolaţia e important să fi suficient de groasă. Ar trebui iluminate holurile, parcarea să nu ocupe atât de mult loc. Ar trebui create spaţii verzi."

În Oradea autorităţile au început reabilitarea termică a unei părţi din cele 2 mii de blocuri.

"Până în prezent au fost reabilitate termic 84 de blocuri. Pregătim documentele pentru obţinerea de fonduri europene pentru încă 60 de blocuri", a explicat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Locatarii din alte 150 de blocuri şi-au anunţat intenţia de a intra în programul de reabilitare termică. Până acum autorităţile locale au atras 19 milioane de lei din fonduri europene pentru ridicarea gradului de eficienţă termică a imobilelor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri