Ceartă pentru pădure. Sute de hectare, motiv de discordie într-o localitate de lângă Oradea

Data publicării:
BETA alparea

De ani de zile, scandalurile în asociaţia urbarială alpăreană se ţin lanţ. Motivul: sutele de hectare de păduri şi terenuri, pe care şi le dispută atât membrii asociaţiei, cât şi Primăria Oşorhei. Ultimul control efectuat de ITRSV săptămâna trecută în pădurile din Alparea i-a revoltat pe o parte dintre săteni, care spun că se tem că-şi vor pierde proprietăţile.

"Am fost chemaţi la sediul asociaţiei de către ITRSV să facă inspecţie la pădure, să o predea ocolului silvic Oradea, împotriva voinţei noastre. Menţionez că nu am primit adresă pentru a preda composesoratul. Nu pot ei să modifice legea şi să ne oblige să facem contracte cu cine vor ei şi nu vrem noi", spune Pavel Negrău, fostul preşedinte al asociaţiei de proprietari "Alpărena 60".

"Au încercat acum să vină cu tot felul de hârtii să ne intimideze, că pădurea este a statului român. Dacă se va hotărî să treacă pe statul român, să treacă, dar deocamdată are titluri de proprietate pe composesoratul Alparea", susține și Ecaterina Martin, membru al asociaţiei "Alpărena 60".

În replică, reprezentanţii primăriei Oşorhei spun că totul este legal şi că, de fapt, adevăratul proprietar al pădurii este chiar... primăria. Edilii invocă o lege apărută anul trecut, care le-ar asigura drept de proprietate asupra celor 142 de hectare de pădure administrate, în prezent, de asociaţia din Alparea.

"Anul trecut a apărut legea 165, care se referă la inventarul comunelor. De la cadastru ne-a venit o adresă prin care în 1929 pădurea aparţine comunei Alparea. Moştenitorul comunei Alparea este comuna Oşorhei. Atunci am decis să dăm în judecată să luăm proprietățile comunei. Acestea sunt ale cetățenilor, nu le ia primarul sau viceprimarul", a precizat Ioan Gligor, viceprimarul comunei Oşorhei.
TC OUT 00 28 05

Procesul dintre asociaţia din Alparea şi primăria Oşorhei este pe rol...

...iar până la o decizie a instanţei, paza pădurii va fi preluată de Direcţia Silvică Bihor. Localnicii din Alparea susţin că această măsură este primul pas până la pierderea proprietăţilor, însă reprezentanţii Primăriei îi acuză că încearcă, de fapt, să acopere tăierile ilegale.

"S-au tăiat lemne la întâmplare, nu s-a ţinut cont de faptul că pieţele de probă existente pentru regenerare naturală nu au fost respectate, exterminându-se tot seminţişul indiferent de specie", acuză Mircea Belea, pădurar.

Proaspăt numit, noul preşedinte al asociaţiei din Alparea confirmă tăierile haotice din pădurile asociaţiei.

"S-au tăiat 450 de metri cubi de lemne, care este cota pe 4 ani de zile înainte", spune Florin Purda, preşedinte al asociaţiei de proprietari "Alpărena 60".

Membrii asociaţiei din Alparea nu sunt în război numai cu Primăria Oşorhei. Ei susţin că, în trecut, unul dintre foştii preşedinţi ai composesoratului a vândut 700 de parcele, deşi legea interzice acest lucru.

reporter: Bogdan Costea, Claudiu Mihuţ
operator:Constantin Gheorghiţă, Rezmuveş Robert

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri