Centrul de colectare din Oradea reduce depozitele ilegale de gunoi

Data actualizării: Data publicării:
centru colectare deseuri

Centrul de colectare gratuită a deşeurilor a devenit o "armă" utilă în războiul autorităţilor din Oradea cu cei care aruncă gunoaiele în locuri neamenajate. De la inaugurarea acestuia, numărul celor prinși de Poliția Locală că lasă resturile de construcții în zone interzise a scăzut la jumătate. În schimb, sute de localnici au adus deșeurile pe cele 12 platforme amenajate pentru tot atâtea tipuri de resturi.

Inaugurat pe 16 noiembrie, centrul de colectare din cartierul orădean Grigorescu şi-a dovedit deja utilitatea. Sute de orădeni au adus până acum de la moloz şi plastic până la tot felul de obiecte electronice. I-a atras mai ales faptul că serviciul oferit este gratuit.

"Chiar am fost plăcut surprinsă vâzând oameni aşa mult interesaţi, mulţumiţi de ceea ce au văzut. Orădenii au venit aducând diverse tipuri de deşeuri, în special predominând deşeuri de construcţii", susţine Antonia Butnariu, administratorul platformei.

În plus, la centrul de colectare pot fi aduse obiecte care, chiar dacă nu mai sunt dorite de proprietari, pot fi utile altcuiva.

"În cazul în care nu mai utilizează un lucru, un obiect, acesta va fi donat. Bineînţeles, trebuie să fie în condiţii, în stare funcţionabilă, în stare bună", explică Antonia Butnariu.

Centrul de colectare a contribuit şi la scăderea numărului celor surprinşi că aruncă gunoaiele în locuri nepermise. Între 1.000 şi 5.000 de lei este amenda pentru aceste gesturi.

"Numărul constatărilor privind depozitările ilegale pe domeniul public au scăzut. Astfel, dacă în medie poliţiştii locali identificau şi sancţionau patru-cinci persoane per săptămână, acum cetăţenii surprinşi că depozitează moloz sau resturi menajere s-au redus la circa una sau două persoane per săptămână", a declarat Monica Ambro, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Oradea.

"Nu mai trebuie să ridicăm chiar atâtea depozitări clandestine, cred că încep să scadă depozitările. Pe această cale chiar rugăm orădenii să vină să depoziteze, e gratis la punctul de colectare", a completat Horia Burlău, şef de secţie în cadrul firmei de salubritate.

Investiţia în centrul de colectare din Oradea a fost de 150 de mii de euro. Platforma se întinde pe o suprafaţă de 2500 de metri pătraţi, unde sunt amplasate 12 containere pentru tot atâtea tipuri de deşeuri.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri