Cetatea din Oradea | Arta războiului, imortalizată în fotografii

Data actualizării: Data publicării:
_MG_8926

Întâlnire inedită în Cetatea din Oradea. Actori îmbrăcaţi în echipamente militare medievale au făcut demonstraţii de luptă în cadrul unui atelier de fotografie.

_MG_8906
_MG_8906

25 de fotografi şi-au adus echipamentele în Cetatea din Oradea, ca să imortalizeze scene de război din perioada medievală.

"Ăsta este și scopul festivalului: să organizăm asemenea tabere, ateliere de creație, pentru că altfel este foarte greu să poți ajunge la asemenea subiecte. A fost o surpriză pentru ei de a fotografia costume medievale, asemenea subiecte, trageri", spune Istvan Toth, directorul festivalului.

Valeriu Ciurea practică fotografia de la 14 ani și spune că fotografii sunt mereu în căutarea unor imagini inedite.

"Ce se întâmplă aici, în cetatea Oradea, este un lucru unic atât pentru faptul că noi, fotografii din țară, ne putem întâlni grație maestrului Ștefan Toth, dar și pentru că putem obține niște imagini pe care în altă parte nu am putea să le obținem."

Fie că s-au concentrat pe surprinderea detaliilor costumelor, pe chipurile sau atitudinea războinicilor, fotografii au încercat să surprindă cât mai bine demonstrațiile.

Ioan Ciobotaru, fotograf: "Atelierul pe care l-am văzut este grozav, fenomenal. Nu am mai văzut așa ceva în viața mea, nici nu am avut ocazia, doar în filme. Echipamentele sunt foarte frumoase, iar oamenii care le poartă sunt deosebiți."

Felician Săteanu, fotograf: "Am încercat să folosesc posibilitatea tehnică a aparatului de a surprinde acea săgeată în zbor."

Cei care joacă rolul războinicilor spun că echipamentele de luptă, deși par foarte incomode, sunt făcute ca să permită mişcarea.

"Este foarte foarte confortabilă din toate puctele de vedere, inclusiv pentru a te urca rapid pe cal. Normal că un echipament ca acesta are câteva kilograme, te miști mai greu, dar te obișnuiești."

La Atelierul Fotografic au participat artişti din România, Ungaria, Serbia şi Ucraina.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri