Sari la conținut
News Alert

Cetatea medievală din Oradea, afectată de imaginea unei clădiri abandonate

Turistii care vin prin prin Şanţul Cetăţii să viziteze ruinele medievale, pline de istorie, sunt întâmpinaţi de o ruină a "epocii de aur". Oamenii care locuiesc în zonă îşi amintesc faptul că după terminarea blocurilor gospodăria comunală a vrut să construiască o braserie.

"Poveştile anilor 1985-86 se refereau la clădirea asta ca la un viitor restaurant, care urma să aibă o pasarelă", îşi aminteşte o orădeancă.

Constructorii de pe timpul epocii de aur au apucat să ridice nişte stâlpi, să toarne un planşeu şi să ridice câteva ziduri. Dupa 3 ani, în toamna lui 1989, lucrarea a fost abandonată. Acum aici îşi mai găsesc un culcuş doar oamenii fără adăpost, care se strecoară prin gardul de protecţie.

"Afectează şi imaginea şi pe locuitorii de aici. E plin de boschetari, mizerie, plus că s-ar putea face câteva locuri de parcare", susţin cei din zonă.

Proprietarii actuali ai clădiri au încercat să o transforme într-un loc de distracţii sau într-o parcare, dar nu au primit avize din partea instituţiilor statului. Aşa că turiştii rămân cu impresia proastă: ei se aşteaptă să fotografieze ruine medievale, nu armătura lăsată să ruginească.

"Prima imagine este total nepotrivită cu ceea ce s-ar aştepta turiştii, mai ales cei veniţi din afară să vadă în ansamblul Cetăţii", este de părere Dumitru Noane, administratorul Cetăţii din Oradea.

Primăria Oradea a început anul acesta să transforme Cetatea într-un ansamblu care să atragă turişti. O ruină ca şi aceasta care zace în faţa intrării principale în fortăreaţă nu face decât să strice imaginea viitorului punct turistic.

"Varianta cea mai bună a ei ar fi demolarea sau o parcare în parteneriat public cu Primăria Oradea", consideră Adriana Lipoveanu, arhitectul şef al Oradei.

reporter: Gabriel Bonaciu
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş