Cetatea Oradea, în competiţie cu Memorialul din Sighet pentru marca "patrimoniu european"

Data actualizării: Data publicării:
cetatea Oradea

Cetatea din Oradea, în cursa pentru marca patrimoniu european. Monumentul istoric a fost desemnat de un juriu naţional al Ministerului Culturii să participe la etapa de selecţie a Comisiei Europene, pentru obţinerea titlului mărcii de Patrimoniu European.

Angela Lupşea, directorul Muzeului Cetăţii Oradea: "Institutul naţional al patrimoniului a centralizat toate proiectele care au fost depuse la nivel naţional. Prin ordin al ministrului Culturii a fost desemnată o comisie care a evaluat aceste proiecte; pe ţară au fost selectate două obiective, printre care şi cetatea Oradea. Acest lucru s-a deliberat în 28 martie, undeva la începutul lunii aprilie, municipiul a primit oficial înştiinţarea că a fost selectat, pentru a fi transmisă documentaţia la UE în vederea selectării la nivel internaţional a acestui sit ca marcă a patrimoniului european. Prin selectarea Cetăţii Oradea în cadrul proiectelor putem câştiga categoric un capital de imagine în primul rând, alături de alte monumente de patrimoniu la nivel european."

Edificiul din Oradea concurează la nivel naţional cu Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu Marmaţiei.

Verdictul Comisiei Europene se va da anul viitor, iar în cazul în care va primi această distincţie, Cetatea din Oradea va face parte dintr-un cerc select de monumente la nivel naţional, alături de Ateneul Român şi Palatul Cantacuzino din Bucureşti, Cetatea Histria din Constanţa si Ansamblul „Calea Eroilor" din Târgu Jiu.

Deşi nu va aduce beneficii financiare imediate, marca Patrimoniu European înscrie edificiul în lista obiectivelor turistice importante pentru moştenirea culturală europeană şi atrage turişti.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri