Cimitir de 7000 de ani, descoperit lângă Satu Mare

Data publicării:
cimitir SM

Descoperirea a fost făcută în timpul unor lucrări de construire a unei conducte de gaz și a unei stații de stocare. Arheologii au început săpăturile pe un teren vecin, unde în trei zile au descoperit șapte morminte: "unul dintre ele e un mormânt de sex masculin, capul defunctului este orientat spre est, aici se pot vedea urmele de craniu iar cel mai expresiv element rămas sunt dinții."

Specialiștii aproximeazã cã întregul cimitirul datează din anii 5000 înainte de Hristos. Lângă morminte a fost descoperit și un cap de bour, un animal care trãia în acele timpuri în nord-vestul țarii.

"Cele două coarne și craniul sunt așezate destul de ordonat; rămâne de vazut și restul inventarului gropii, s-ar putea să fie o așezare ritualică."

În funcție de felul în care sunt așezați în cavouri, specialiștii și-au dat seama și de statutul social al celor îngropați în urma cu mii de ani.

"Avem câteva morminte de războinici cu topoare de luptă deosebit de prețioase aduse de la mare distanță. Vedem atât elemente care prezintă identitatea celor morți, cât și dorința urmașilor de a sublinia această identitate", explică Liviu Marta, arheolog în cadrul Muzeului din Satu Mare.

"Avem câte un vas ceramic și mai multe materiale neolitice, respectiv lame, așchii, topoare de piatră, dăltițe. Este un inventar specific sexului masculin din respectiva perioadă", susţine Cristian Virag, cercetător în cadrul Muzeului din Satu Mare.

Arheologii spun ca nu au indicii despre originea celor care trăiau în zonã în acele timpuri și nici despre limba vorbită. Sãpãturile vor continua pe tot parcursul lunii august, dupã care se vor muta la Urziceni, în dreptul fostei vămi.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri