Cimitirul Vesel, promovat printr-un festival de tradiţie maramureşeană

Data publicării:
cimitir vesel

Dumitru Pop Tincu a fost ucenicul lui Stan Ioan Pătraş. Avea nouă ani când a început să deprindă meserie. După moartea celui care a creat crucile din Cimitirul Vesel, a rămas să-i ducă munca mai departe.

"Textele din viaţa cotidiană. Din gura lumii. Totul merge după viaţa celui ce a trăit printre noi şi în funcţie de şi cum se cunoaşte în comunitate", spune Dumitru Pop Tincu.

Maramureşeanul de 60 de ani din Săpânţa a învăţat să ia moartea în râs de la maestrul său. "Cel dintâi glumeţ al satului", aşa cum îl numeşte, a devenit celebru datorită epitafelor pe care le-a scris pe crucile mormintelor.

"Acest text este răspândit în toate limbile de pe glob. Şi spune aşa: "Sub această cruce grea zace biată soacră-mea, trei zile de mai trăia, zăceam eu şi citea ea, voi care treceţi pe aici, încercaţi să n-o treziţi, că acasă dacă vine, iară-i cu gura pe mine.""

Festivalul "Drumul lung spre Cimitirul Vesel" le-a dat turiştilor ocazia să descopere şi alte meşteşuguri tradiţionale.

"Aşa cum jocul este pe cale de dispariţie, la fel şi meşterii şi ceea ce fac ei sunt pe cale de dispariţie. Prin ceea ce fac vrem să-i punem şi pe tineri să exerseze, poate le place şi vor dori să continue ceea ce fac ei", explică Irina Stan, organizatoarea festivalului.

Prima cruce cu epitaf a fost creată de Stan Ioan Pătraş în anul 1935. Meşterul a murit în anul 1977 şi este înmormântat în faţa intrării în biserică. Numărul crucilor din Cimitirul Vesel depăşeşte 800.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web. Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri