Clădirea fostei Policlinici din Oradea, scoasă la vânzare de CJ Bihor

Data actualizării: Data publicării:
cladire palat finante

Se vinde! Clădirea fostei policlinici va fi scoasă la vânzare de Consiliul Judeţean Bihor, care a recunoscut azi că nu are bani pentru reabilitarea ei. Instituţia nu are un sediu propriu, însă cheltuielile cu renovarea fostei policlinici ar fi de două ori mai mari decât construcţia unui sediu nou, pe un teren deţinut de CJ Bihor, susţine preşedintele Sandor Pasztor. Primul client la care s-a gândit Consiliul Judeţean este Primăria Oradea.

Anunţul scoaterii la vânzare a clădirii fostei Policlinici a fost făcut joi, într-o conferinţă de presă, de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Sandor Pasztor.

"Nu avem bani pentru a reabilita clădirea Policlinicii. Nu o să lansez cifre, pot să vă zic că este dublul unei clădiri de 2000 de metri pătraţi, pe care vrem să o construim în perspectivă. Noi vom veni cu o propunere în faţa Consiliului Judeţean săptămâna viitoare, această propunere înseamnă vinderea clădirii sau posibilitatea vânzării ei de pe Republicii 35."

Câştigată definitiv în instanţă, clădirea fostei Policlinici se degradează pe zi ce trece. Calculele făcute de Consiliul Judeţean arată că o eventuală reabilitare a ei ar costa de două ori mai mult decât ridicarea uneia noi, pe un teren propriu al CJ Bihor, în care să funcţioneze instituţia.

"Calculele de reabilitare ne duc la aproximativ dublul cheltuielilor care ne sunt necesare pentru a crea o nouă clădire a Consiliului Judeţean. Asta înseamnă că Policlinica are 5388 de metri pătraţi, noi funcţionăm în aproximativ în 1200 de metri pătraţi, insuficienţi, dar după calculele noastre şi restrângând în perspectivă lucrurile ne ajung aproximativ 2000 de metri pătraţi", spune preşedintele CJ Bihor.

Primul client spre care s-ar orienta Consiliul Judeţean ar putea fi chiar Primăria Oradea. Pasztor se gândeşte fie la vânzarea fostei Policlinici către administraţia locală, fie la un schimb de clădiri. Câteva instituţii ale CJ Bihor, cum sunt bibliotecile, funcţionează în acest moment în clădiri aparţinând Primăriei Oradea, pentru care administraţia locală a cerut deja chirie.

În eventualitatea unui schimb, Consiliul Judeţean Bihor are în vedere clădirile unde funcţionează bibliotecile de pe străzile Dacia, Decebal, Parcul 1 decembrie, dar şi centrul multifuncţional din cartierul Episcopia.

La pachet ar putea intra şi cinematografele Transilvania şi Libertăţii. În cazul în care nu se va ajunge la un consens, CJ Bihor se gândeşte chiar şi la vânzarea prin înscrierea clădirii într-un catalog european de licitaţii.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Norbert Hegedus
Redactor: Bogdan Băcilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri