Clădirile de birouri, afacere eşuată. În Oradea, zeci de spaţii sunt goale pentru că firmele nu au bani să le închirieze

Data publicării:
birouri

Teodor Turcuţ este primul om de afaceri din Oradea care a construit, în 2008, o clădire cu cinci etaje destinată exclusiv birourilor pentru firme. Până în 2010, toate spaţiile au fost închiriate.

"Afacerile erau prospere, spaţiile erau insuficiente, dar, din păcate, după 2010 afacerile au mers din greu în mai greu, firmele au început să închidă", spune Teodor Turcuț. 

Astfel că, din cei peste două mii de metri pătraţi cât are clădirea, sunt închiriaţi acum puţin peste 450 de metri pătraţi. "Din punctul meu de vedere, firmele nu mai au posibilitatea să susţină. Cheltuielile, taxele, sunt din ce în ce mai multe."

Cazul lui Teodor Turcuţ nu este singurul. Oraşul este împânzit cu afişe care anunţă că etaje întregi din clădiri de birouri sunt oferite spre închiriere.

"Sunt mai multe spaţii goale în acest moment, iar preţurile au scăzut destul de mult, închirierea efectivă făcându-se undeva la 4 euro pe metru pătrat", susține Carmen Bîrsan, directoarea unei agenţii imobiliare.

Cândva profitabilă, afacerea de închiriere a spaţiilor de birouri a devenit cenuşăreasa pieţei imobiliare. Momentan se închiriază pentru a se întreţine spaţiile, nu pentru a avea un câştig, spun agenții imobiliari.

Există antreprenori care încearcă marea cu degetul...

...în speranţa că economia îşi va reveni şi vor da lovitura. De curând, o firmă a cumpărat un hypermarket dezafectat ca să închirieze suprafaţa de 17 mii de metri pătraţi.

"Acestă companie nu va destina întregul spaţiu spaţiilor de birouri vor fi şi spaţii logistice sau de producţie. Confirm că există interes din partea unor companii de call-centere sau back-office pentru companiile producătoare", explică Delia Ungur, managerul parcului Industrial din Oradea.

Specialiştii îi îndeamnă pe investitori să transforme clădirile de birouri în spaţii de locuit.

"Ca să închiriezi birouri ai nevoie de o structură de servicii care să producă şi care trebuie să aibă la rândul lor clenţi, nu avem o astfel de dimensiune şi mărime ca să justifice mii de metri pătraţi de birouri", spune Dacian Palladi, consultant în afaceri.

Anul trecut, în Oradea au fost amenajaţi peste 15 mii de metri pătraţi în clădiri de birouri.

reporter: Bogdan Costea
operator: Gabor Szilagyi

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri