Cod galben și cod portocaliu pe mai multe râuri din Bihor. Inundații în zona Beiușului

Data publicării:
Crisul Alb

foto: Kovacs Zoltan

UPDATE: 40 de pompieri militari cu două autospeciale, trei autocamioane de intervenţie, 12 motopompe şi două bărci acţionează în zonele afectate de inundaţii. De la ora 8:20, echipajele Secţiei de Pompieri Beiuş au intervenit pentru evacuarea apei acumulate în urma ploilor abundente în patru gospodării situate în Beiuş, pe străzile Lucian Blaga, Plopilor, Republicii şi 1 Decembrie, într-o gospodărie şi pe un hectar de teren din Delani.

foto: ISU Crișana

În urma precipitaţiilor înregistrate şi a revărsării Văii Drăgoteni, au fost afectate Drumul Comunal 215 (parţial) şi zece gospodării din localitatea Drăgoteni. Din cauza ploilor, apa a inundat două curţi din Oradea şi subsolul unui bloc de locuinţe de pe Strada Agricultorilor.

„Pentru gestionarea cât mai operativă şi eficientă a situaţiilor de urgenţă survenite, au fost suplimentate forţele şi mijloacele de intervenţie atât cu personal din cadrul Secţei Beiuş aflat în ture libere, cât şi cu echipaje ale Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea (cu un autocamion de intervenţie, cinci motopompe transportabile şi o motopompă remorcabilă) şi ale Staţiei de Pompieri Ştei (cu un autocamion de intervenţie, o barcă şi trei motopompe transportabile", au transmis reprezentanţii ISU Crişana.

foto: ISU Crișana


Potrivit unor relatări ale unor localnici din Beiuș, în orașul bihorean au fost inundate mai multe străzi și gospodării. Problemele cele mai mari sunt la intrarea dinspre satul Nimăiești și pe strada Burgundia Mică, în zona intersecției cu Strada Biruinței.

Pompierii au mai intervenit și în Delani și Drăgoteni, iar prefectul de Bihor se află în zona Văii Roșia, la Pocola și la Căbești.

foto: Kovacs Zoltan

O avertizare cod galben a fost emisă de hidrologi pentru intervalul 13 iunie, ora 14:00 - 14 iunie, ora 24:00 , pe râul Barcău (judeţele Sălaj şi Bihor), pe râul Crișul Repede în bazinul superior şi afluenţi (judeţele Cluj şi Bihor), pe râul Crişul Negru și pe râul Crişul Alb (judeţele Arad şi Hunedoara).

Sub avertizare hidrologică cod portocaliu se află în intervalul 13 iunie, ora 18:00 - 14 iunie, ora 14:00 râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru superior şi afluenţii săi (judeţul Bihor), Crişul Alb (foto jos), amonte Gurahonţ şi afluenţii acestuia (judeţele Hunedoara şi Arad).

Foto: Administrația Bazinală de Ape Crișuri

La ora actuală, se înregistrează depășiri ale cotelor de apărare doar la două stații hidrometrice: la Pocola, pe valea Roșie (BH, depășire 10 cm) și la Bucureșci, pe valea Bucureșci (HD, depășire 81 cm). "În aceste zone, ca o măsură preventivă echipele A.B.A Crișuri au început supraînălțarea digurilor cu saci de nisip. Dacă situația o va impune, se vor pune în funcțiune și hidrobarajele" a transmis Dorel Dume, director A.B.A Crișuri.

Foto: Administrația Bazinală de Ape Crișuri

În Oradea, Crişul Repede a înregistrat un debit de 49mc/s, cu aproximativ 30% mare decât debitul mediu din iunie. Debitul râului Crișul Negru este de aproape 3 ori mai mare decât media lunii - 81mc/s, iar debitul râului Crișul Alb este aproape dublu - 45mc/s.

Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri