Colecţie unică de steaguri la Muzeul Militar din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
steaguri muzeu

Zeci de steaguri de luptă, unele care reprezintă stindarde din perioada lui Ştefan cel Mare, pot fi admirate la Muzeul Militar din Oradea. Reconstituite de istorici după ce au fost studiate în arhive inclusiv din străinătate, drapelele reprezintă o istorie în simboluri a peste 600 de ani din trecutul românilor.

Unul dintre cele mai interesante exponate este steagul realizat în perioada lui Alexandru Ioan Cuza, primul care a reprezentat unirea Principatelor Române.

"Pe acest drapel apar îngemănate stemele Moldovei şi Ţării Româneşti unite la 24 ianuarie prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn de către adunările elective ale ambelor principate."

"Orădenii pot veni în această expoziţie, şi nu numai orădenii, cei care vor să treacă pragul muzeului, să vadă drapelul care a fost primul drapel confecţionat după unirea principatelor române", susţine Dan Poinar, fost militar de carieră.

Cele peste 30 de steaguri îi aparţin lui Petru Costin, colonel în cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova şi un împătimit colecţionar. De altfel, una dintre colecţiile sale, cea de potcoave, este considerată de reprezentanţii Cărţii Recordurilor cea mai mare din lume.

Steagurile pe care le-a adus la Oradea sunt replici realizate după toate rigorile ştiinţifice.

"O colecţie frumoasă pe care am executat-o în 11 ani, având diferite materiale istorice, adică lucrând prin diferite arhive, cărţi, ajutor de la istorici diferiţi din alte ţări", spune Petru Costin, proprietarul colecţiei de steaguri.

Pentru a înţelege semnificaţia drapelelor de luptă, sfatul militarilor pentru cei care nu au făcut armata este să asocieze vechile steaguri cu tricolorul fluturat de suporterii echipelor de fotbal.

"Au fost la cel puțin un meci de fotbal, au fost la cel puțin un meci internațional, au avut tricolorul în mână. Aia trebuie să rețină. Ce au simțit atunci trebuie să simtă și când văd aceste drapele. Nimic altceva", explică Dan Poinar.

Vernisajul expoziţiei care va rămâne la Muzeul Militar până la începutul anului viitor s-a încheiat cu un recital al Corului Veteranilor "General Traian Moşoiu" din Oradea.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri