Colecţionarul de halbe. Un sătmărean a adunat 900 de halbe de bere

Data publicării:
colectionar halbe

Un sătmărean se poate mândri cu o colecţie mai puţin întâlnită în România. Bărbatul adună... halbe de bere. Dar nu orice fel de astfel de căni, ci halbe realizate din ceramică, metal, lemn sau sticlă, cu diverse forme şi motive imprimate. Cea mai veche are aproape trei secole şi valorează peste 2 mii de lei. Colecţia tânărului numără acum aproape 900 de astfel de obiecte, cele mai multe fabricate în Germania.

"Aceasta este o halbă specială: tragem aici chestia asta şi în timp ce proprietarul de pe vremuri consuma berea din această halbă, mergea muzica. Când se pune jos, muzica se opreşte."

Halba pe care sunt imprimaţi muzicienii din Bremen a fost fabricată la începutul secolului trecut. Este doar una dintre sutele astfel de căni colecţionate de Attila Nandor Hago în decursul a şapte ani de când şi-a descoperit această pasiune.

"În 2009 am primit de la un prieten trei halbe obişnuite, după care am încercat să caut pe internet alte halbe. Primele le-am cumpărat de pe internet, apoi am început să umblu prin magazine de second-hand, am mers şi la piaţa de vechituri."

În colecţia sa impresionantă se găseşte şi o halbă realizată cu ocazia împlinirii a 175 de ani de la organizarea primei ediţii a OctokerFest în Munchen. Veche de peste trei decenii, cana este însoţită şi de un certificat de autenticitate.

"Pe cap este portretul soţilor Theresa şi Ludovic al Bavariei, care cu ocazia primului OctoberFest au avut nunta", a explicat colecţionarul.

"Cel mai valoros, dar şi cel mai veche obiect din colecţie este această halbă care a fost fabricată în Germania şi care datează din anul 1738", a descoperit Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Colecţionarul îşi îngrijeşte cu atenţie fiecare halbă, mai ales că pe unele le consideră adevărate opere de artă. "Mă refer la halbe care au fost făcute la începutul anilor 20, în această perioadă, la fabrici de bere mai ales din Germania, au lucrat chiar artişti, iar în zilele noastre sunt firme care reproduc, de exemplu, tablourile lui Rembrandt."

Pentru că în România nu mai există o persoană cu care să împărtăşească această pasiune, bărbatul s-a înscris într-o asociaţie a colecţionarilor de halbe din Ungaria.

"Comparând cu membrii clubului din Ungaria din care fac şi eu parte, eu am cam puţin, preşedintele clubului are peste 2.000 şi am un alt prieten din acest club care are peste 6.000 de halbe."

Bărbatul şi-a propus să adune cât mai multe halbe, neapărat vechi şi cât mai valoroase.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri