Colești, locul uitat din Apuseni care prinde viaţă datorită tinerilor

Data publicării:
Colesti

Aflat la poalele Munților Apuseni, pe platoul Vașcău, un sat din Bihor trece de câțiva ani printr-un interesant proces de întinerire. Dornici să scape de aglomerația urbană, tot mai mulți tineri au ales liniștea așezării de munte, unde reînvie vechi obiceiuri. Acestea, dar și ospitalitatea oamenilor locului și spectacolul naturii atrag tot mai mulți turiști în satul Colești.

Să ajungi în satul Coleşti este o adevărată aventură. Turiştii au de mers pe Drumul Naţional 76, de la Oradea până la Vaşcău, unde, în centrul orășelului, un indicator le arată direcţia spre aşezarea din inima munților. Urmează un drum șerpuit și îngust care parcă duce spre nicăieri...

Odată ajunși sus, pe deal, drumeţul e întâmpinat de peisaje pitorești și de localnici ospitalieri. Cei din urmă sunt parcă mai mulţi decât acum câţiva ani, când în satul de la poalele Apusenilor îşi duceau traiul câteva zeci de oameni.

Acum, însă, locul prinde din nou viață. Mulţi tineri vor să demonstreze că un sat uitat poate fi locul ideal pentru o viață departe de aglomerația cotidiană. Printre ei, Larisa și George Hoțopan, un cuplu care și-a cumpărat în Coleşti o casă veche pe care au recondiționat-o.

"Prima dată am încercat să dau eu un exemplu pentru oameni şi după aceea să le arăt că se poate. Din prima noapte când am venit şi am dormit aici am ştiut sigur că aici e locul meu", povesteşte George Hoţopan.

Cei doi tineri au început să producă gemuri, siropuri ori sosuri, toate din fructe și legume din zonă, preparate după rețete proprii.

"Noi încercăm în fiecare an, şi în special în sezon, să luăm de la oamenii din sat legume, fructe şi cam ce găsim şi în pădure şi să le procesăm, sosuri, dulceţuri, siropuri", spune Larisa Hoţopan.

George şi-a propus să facă ceva nu doar pentru familie, ci şi să dezvolte comunitatea. Aşa că, împreună cu alte două persoane, acesta a început lucrările la o clădire cu un restaurant şi două spaţii de procesare, unul pentru legume-fructe şi celălalt pentru carne.

"Să putem prepara bunătăţuri cu ingredientele locale, de aici din sat. Încercăm să dezvoltăm şi să ajutăm gospodăriile din zonă să trăiască în continuare aici, e păcat să se piardă sistemul de gospodărire arhaic, din zona asta."

Cei doi tineri au încercat să-i atragă şi pe alţii în zonă. Aşa a ajuns aici Aurel Ardelean, care îi învaţă pe copiii locului şi pe turişti cum să cioplească în lemn.

"Ai ocazia să înveţi copiii, e o modalitate de-a face tineretul din sat să rămână aici şi sigur că nu mi-a trebuit mult să mă gândesc, gata, mă mut la sat", explică sculptorul.

Meseria-i brăţară de aur, spune Aurel, care crede că tinerii trebuie să se orienteze mai mult spre profesiile practice: "Unii au talent poate în zona picturii pe lemn, alţii au talent să cioplească."

Şi tanti Florica îi învaţă pe cei care-i trec pragul cum se ţese la război. E bucuroasă că are cui să arate ce a învăţat de la bunica ei.

"- Au venit de la Vaşcău, copiii de la şcoală, pe toţi i-am lăsat să ţese.
- Turiştii ce spun?
- Chiar unul a fost din Italia, aşa i-a părut de bine şi tot a filmat şi m-a întrebat că de unde ştiu. Am zis că de la bunici, de la mamă."

La Coleşti nu doar oamenii-s frumoşi, ci şi natura, a constatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea:  "Spre deosebire de alte localităţi, Coleştiul are ceva unic. Un lac propriu care se află aici dintotdeauna, de dinainte ca satul să ia fiinţă la poalele Munţilor Apuseni."

Ca să arate lumii întregi cât de frumos este Coleştiul, în viitorul apropiat, tinerii le vor pregăti turiştilor locuri de cazare în casele sătenilor.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri