Coloranţii, pericolul din mâncare

Data publicării:
coloranti 130715

Înainte de 1989 coloranții folosiţi în industria alimentară se numărau pe degete, iar procentul de hrană colorată artificial nu trecea de 10 %.

"Înainte de 1989 și înainte de aderarea la UE, în România erau aceptați doar 4 coloranți, din care rezultau alte combinații. În schimb, după această perioadă sunt foarte mulți, sute", spune Lăcrimioara Moca, chimist în cadrul DSP Bihor.

Acum, hrana românilor este plină de coloranţi artificiali: "Băuturile răcoritoare, dulciurile, inclusiv produsele de cofetărie, mezelurile", enumeră Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.

"Sunt utilizați și în medicamente pe care le vedem frumos colorate, glazurate în produse cosmetice, nu doar în cele de uz intern. Pielea noastră este o poartă de intrare pentru aceste substanţe", completează Lăcrimioara Moca, chimist în cadrul DSP Bihor.

Medicii avertizează că, prin acumularea în organism a coloranților artificiali, apar grave probleme de sănătate.

"Pot să dea alergii. Pot să provoace modificări la nivel celular cu bătaie pe termen lung, cu apariția diverselor tipuri de tumori, malformații congenitale", susţine Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.

Pentru că autorităţile sanitare nu au aparate care să determine cantitatea de colorant dintr-un produs, specialiştii le recomandă cumpărătorilor să verifice cu atenţie mărfurile alimentare.

"Sunt anumite produse pe care nu le cumpăr niciodată, de exemplu bomboanele foarte colorate sau produse a căror culoare îmi spune că ceva e nenatural."

"- Sucurile?
- Otravă!"

O alternativă la ingredientele artificiale este colorantul alimentar natural pe care doi cercetători din Oradea vor să-l omologheze. Produsul are atât rolul de a da culoare hranei, cât şi proprietăţi antibacteriene.

"Conține extracte naturale din plante, struguri, ceapă roşie, sfeclă roşie și are o gamă foarte largă de utilizare. începând de la produsele de origine animală și terminând cu produse de origine vegetală", spune Adrian Timar, cercetător în cadrul Universității din Oradea.

Omologarea colorantului natural va fi făcută după stabilirea costurilor de producție pe care le implică.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri