Comună terorizată de mistreți, în Bihor

Data actualizării: Data publicării:
mistret

Localnicii dintr-o comună din Bihor sunt pur şi simplu terorizaţi de mistreţi. Zeci de culturi au fost distruse, iar oamenii nu se mai simt în siguranţă în afara locuinţelor. Ieri, o femeie a fost atacată chiar lângă casă şi a fost la un pas de tragedie. Nici vânătorii nu mai fac faţă numărului tot mai mare de animale sălbatice.

Astfel de întâlniri au devenit o obişnuinţă pentru locuitorii din Şuncuiuş, o comună din zona de munte a judeţului Bihor. Mistreţii s-au înmulţit atât de mult, încât oamenii îşi văd ameninţate culturile, dar şi propria integritate fizică.

"- Majoritatea terenurilor agricole, în special fâneţele, mai nou şi terenurile cu culturi sunt afectate în proporţie de 70 la sută.
- Atacă şi oamenii?
- Atacă şi oamenii", spune Teodor Bogdan, localnic din Şuncuiuş.

O femeie de 58 de ani din comună a fost atacată joi dimineaţa de un exemplar de aproape 200 de kilograme. Mistreţul era rănit, după ce fusese lovit de o maşină.

"S-a ridicat de acolo. Și a sărit la mine. M-a atacat, am picat pe spate, dar noroc că a venit câinele", povesteşte Ileana Popa.

Cartofii de pe hectare întregi putrezesc acum pe câmp, după ce mistreții au scurmat întreaga suprafață.

"- Îi scoate la soare și apoi nu se mai pot folosi la nimic. Cei de consum ar putea fi, dar cei de sămânță nu se mai pot folosi.
- Ați calculat o pagubă?
- La suprafața pe care o am eu - cam un miliard 200 de milioane (120.000 de lei)", spune Traian Copil, cultivator.

Singura varianta pentru agricultori este să împrejmuiască toate culturile cu gard electrificat.

"- Cam câte culturi au fost distruse?
- 20-25 de culturi declarate. Nu toată lumea a venit să facă sesizări, pentru că au considerat că e o pierdere de timp", spune Alexandru Cipleu, administratorul Primăriei Șuncuiuș.

Localnicii așteaptă intervenția administratorului fondului de vânătoare, care ar putea limita creșterea numărului de mistreți.

"Sunt niste reguli, legi, ordonanțe după care trebuie să procedăm, înțelegeți? Tot ce depinde de noi, noi facem", spune Janos Karacsony, directorul asociației de vânătoare Selina.

Localnicii care au culturi distruse au întocmit dosare de despăgubire pe care le-au depus la Garda Forestieră Bihor.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri