Concursul Ignatului, la Oşorhei

Data actualizării: Data publicării:
concurs porc1

O inedită competiţie de preparare a produselor din carne de porc a avut loc sâmbătă, în Oşorhei. Zece echipe, câte două din fiecare sat al comunei, conduse de câte un consilier local, au încercat să arate cât de pricepute sunt în tăierea, prepararea și vânzarea produselor tradiţionale din porc. Încasările și carnea rămasă au fost date apoi familiilor fară posibilități din comună şi Asociației SOS Autism.

La prima oră participanții la concursul de Ignat s-au așternut la treabă pentru a prepara mâncăruri gustoase.

"Folosim rețetele tradiționale; toată lumea încercă să producă ceva care este specific și zonei și locului. Eu am învățat de la tata și de la bunica. Fiul meu, care este și el aici, a învățat de la bunicul său. (...) Rețetele secrete nu vrem să le divulgăm. Trei produse vor fi obligatorii de la fiecare echipă: cârnatul, caltaboșii și toroșul", spune Rozalia Lakatos, participantă la competiție.

"Tot ce se va prepara și se va vinde se va da pentru satele de unde fac parte consilierii, pentru oamenii săraci care nu au putut să-și taie un porc, iar banii care se vor strânge din vânzare se vor da pentru SOS Autism", a explicat Ioan Pop, primarul comunei Oșorhei.

concurs porc2

Fiecare din concurenţi și-a stabilit ca scop vânzarea cât mai multor produse.

"Porcul se taie cum se tăia din bătrâni. Se înjunghie, se pârjolește, se dărăburește bucăți, se ia cotlet. Încercăm să atragem cât mai mulți clienţi prin gustul dat cârnațului şi caltaboșului care se pregătesc", spune unul dintre membrii unei echipe.

Totul s-a întâmplat în acordurile muzicii de fanfară. Organizatorii au premiat cel mai bun măcelar, cel mai bun cârnat şi cel mai bun caltaboș.

"Nu se va vinde nimic de la masă; este un loc special amenajat, unde vor fi tichete. Un tichet va costa 10 lei și pe baza lui fiecare cumpărător va primi câte o porție de caltaboș, cârnaț și toroș", a detaliat primarul comunei.

concurs porc4

Cei care au degustat produsele spun că echipele au făcut treabă bună.

"Apreciez bucătarii, sunt pricepuți. Jumările sunt bune, cârnații excepționali. Am crezut că doar eu știu să fac atât de bun, dar sunt bune și ieftine."

"Îmi plac foarte mult; am în plan să degust jumările și cârnații."

Sumele pentru cumpărarea porcilor și pentru organizarea concursului au fost obținute de primărie ca sponsorizare de la firmele din comună.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri