Conectaţi, dar singuri. Un studiu arată efectele nocive ale timpului petrecut online

Data publicării:
conectati studiu

În reţea, dar tot mai izolaţi. Tinerii resimt un sentiment tot mai puternic de singurătate, cu fiecare oră petrecută pe platformele sociale, avertizează cercetătorii americani. Iar asta nu e tot - izolarea poate atrage şi probleme grave de sănătate.

Puţini sunt utilizatorii de internet care nu au cont măcar pe o reţea socială.

Anca Deac, reporter Digi24 Oradea: "Facebook, Twitter, Instagram, GooglePlus, LinkedIn şi Youtube. Sunt prietenii noştri virtuali care de multe ori înlocuiesc contactul direct cu cei apropiaţi. Deşi pare că aceste reţele ne fac să ne simţim mai conectaţi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, efectul este opus, spun specialiştii."

Aproape 1.800 de oameni care au cont pe cel puţin unul dintre aceste site-uri au participat la un studiu realizat de cercetătorii americani. Concluzia? Gradul de izolare socială e direct proporţional cu timpul petrecut online. Chiar şi două ore pe zi sunt suficiente pentru apariţia sentimentului de singurătate.

"Tinerii îşi creează o lume virtuală care nu corespunde cu lumea lor reală şi petrec din ce în ce mai mult timp acolo, fără să aibă un câştig în realitatea lor imediată. A petrece timp acolo înseamnă a petrece mai puţin timp în viaţa reală, mai puţin timp în intereacţiuni directe", este de părere psihologul Irina Gruia.

Grav e că izolarea socială poate avea efecte negative asupra sănătăţii, spun oamenii de ştiinţă americani. Tulburările de somn, imunitatea scăzută şi chiar probleme de ordin psihic pot fi doar câteva dintre consecinţe.

Studiul, publicat recent de publicaţia American Journal for Preventive Medicine, a fost realizat pe parcursul a doi ani - 2014-2015 - pe 1.780 de subiecţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 32 de ani.

Reporteri: A. Deac, B. Marica, A. Niţă
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri