Construcţii ilegale în inima Munţilor Apuseni

Data publicării:
constructii ilegale Padis

Construcţii ilegale în inima Parcului Natural Apuseni. 11 dosare penale au fost întocmite la sesizarea inspectorilor de mediu în ultimii trei ani, fără efect însă. Comercianţii continuă să vândă în incinte improvizate şi spun că sunt acolo înainte de înfiinţarea parcului natural. Unul dintre beneficiari este chiar socrul primarului unei comune care are terenuri în incinta ariei protejate.

Pe platoul Glăvoi din Parcul Natural Apuseni corturile sunt instalate între terase şi magazine improvizate, construite ilegal de către proprietarii acestora. Prima astfel de construcţie a apărut în urmă cu 23 de ani.

"Noi suntem din `94 aici. Deci din `94 avem câteva cereri, că am făcut la primărie, să construim. Dacă primăria nu ne-a dat niciun răspuns la cererile pe care le-am făcut, ce să zic eu acum? Aia se consideră că e da. Dacă faci cerere şi nu îţi răspunde nimic. Parcul nu era când am fost noi. Acum ne sparge, după ce noi am existat cu şapte ani înaintea lor? Cum ne sparge?", se întreabă proprietara unui construcţii.

Construcţiile ridicate fără niciun fel de aviz din partea administraţiei Parcului Natural Apuseni îi incomodează şi pe turiştii care vin să campeze aici.

"Un turist care vine, bănuiesc că îşi aduce un sendviş nu ar avea nevoie de confortul ăsta, să-i zicem aşa, o terasă, o gheretă de asta de PFL. Ca ajutor pentru turism nu cred că este mare lucru, iar ca încadrare în peisaj este oribil", consideră un turist.

"Nu arată bine! Şi normal că dacă ar exista un plan de dezvoltare durabil şi ecologic, bineînţeles, (...) ar fi foarte bine", spune altul.

"În continuare această zonă rămâne o zonă de campare care nu corespunde din punct de vedere a tuturor criteriilor legate de igienă, de servicii de calitate. Noi asta sperăm, ca la un moment dat proprietarul acestei suprafeţe, al acestei păşuni, comuna Pietroasa, să ia o hotărâre în acest sens şi să organizeze o astfel de activitate în deplinătatea condiţiilor legii", a declarat Alin Moş, directorul Parcului Natural Apuseni.

Din 2012 până acum, au fost deschise 11 dosare penale pentru construcţii ilegale, la sesizarea Gărzii Naţionale de Mediu şi a Administraţiei Parcului Natural Apuseni. Unul dintre proprietarii acestor clădiri este chiar socrul primarului din comuna Pietroasa.

"Le-am trimis o adresă pentru a demola tot ce s-a făcut ilegal. Deci avem adrese la fiecare. Unul dintre aceşti proprietari sau aceşti...comercianţi este socrul meu. Inclusiv el...", a precizat Cornel Pîlea, primarul comunei Pietroasa.

"În această zonă s-au întocmit şapte dosare penale pentru construcţiile ilegale, până în anul 2014, iar din 2014 până în 2017 au fost întocmite alte patru dosare penale", a declarat comisarul Monica Crişan, purtător de cuvânt al Gărzii Naţionale de Mediu, comisariatul judeţean Bihor.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri