Continuă protestul de la Băița. 52 de mineri sunt blocaţi în subteran de marţi dimineaţă

Data publicării:
mina

Minerii care s-au blocat la adâncâmi de sub 200 de metri au trăit în ultimele patru zile în condiţii greu de imaginat. Umezeala este foarte mare, temperatura nu trece de 8 grade Celsius, iar în lumina slabă distingi cu greu bălţile şi noroaiele din galerii.

"Am dormit în condiţii foarte grele, pe scânduri, pe betoane, vai de capul nostru", spune Robert Raţ, miner.

Nici persoanele aflate la suprafaţă nu sunt ferite de epuizare fizică. Administratorul minei Băiţa Plai a leşinat din cauza stresului din ultimele zile şi a avut nevoie de asistenţă medicală.

"Am alergat şi ne-am îngrijorat foarte mult. Şi nu ştim exact ce e acolo. Nu putem să-i scoatem, nimeni nu vrea să discute cu ei, e frustrant", susţine Gabriela Dobrotă, administrator African Resources.

"Probabil dacă se continuă, vor fi lipotimii, hipotermii, având în vedere că e umezeală mare", spune Cornel Toma, asistent medical.

Minerii spun că au coborât în subteran pentru a atrage atenţia conducerii minei despre condiţiile în care lucrează.

Octavian Bortoş, inginer de întreţinere: "Nu au fost consemnate în registrele de control a puţurilor verificările ce trebuiau făcute. Lipsa pieselor de schimb poate duce la accidente, la inundarea minei şi punerea în pericol a vieţii fiecăruia."

Ioan Filip, miner: "Nu mai avem piese de schimb, rotoare, robineţi. Uleiul se dă cu porţia, câte un litru. Avem defecţiuni."

În plus, ei sunt speriaţi că îşi vor pierde locurile de muncă. Şi pentru că nimeni nu a venit să discute cu ei, minerii se tem că ceea ce se doreşte, de fapt, este închiderea minei.

Maria Rodica Trip, director general Băiţa Bihor: "Au vrut să închidă prin inundare, folosindu-se de buna credinţă a oamenilor, care nu au refuzat să intre, deşi trebuia, din cauza stării echipamentelor. Am rămas aici până când ANRM şi Ministerul Economiei vor avea bunul simţ să citească documentele pe care le au."

Până acum ministerul economiei şi ANRM nu au răspuns solicitării minerilor de a veni la dialog. Printr-un comunicat de presă de miercuri, reprezentanţii ministerului susţin că nu au primit documente care să ateste capacitatea tehnică şi financiară a firmei care a privatizat mina Băiţa Plai de a exploata zăcământul. Pentru aceste afirmaţii, reprezentanţii African Resources au cerut socoteală prefectului de Bihor, după ce acţiunile companiei au suferit scăderi la bursa din Londra.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri