Controale ISU în localurile din Bihor: s-au dat amenzi de 28.500 de lei. Niciun spaţiu nu a fost închis

Data publicării:
controale ISU

Controalele în localurile din Oradea au început la câteva zile după incendiul din clubul Colectiv. Din 21 de spaţii vizate, nouă erau închise.

"Patronilor le este frică pentru că au nereguli foarte mari cu securitatea, cu asigurarea siguranței clienților."

"Acum probabil s-au temut să nu le găsească ceva."

Nici vorbă de aşa ceva, au replicat unii patroni, care spun că au toate avizele necesare. Au închis, însă, ca să poată reverifica documentele ori din solidaritate.

"Nu le lipsește nimic din ce s-a cerut până miercuri; cu toate astea, este un act voluntar al nostru, dar și un act de solidaritate", a explicat George Staicu, coacționarul unui local.

În cele 12 localuri verificate pompierii au depistat numeroase nereguli. "Lipsa autorizației de securitate la incendiu, exploatarea cu deficiențe a instalațiilor electrice neântreținerea și neverificarea corespunzătoare a mijloacelor de primă intervenție - vorbim de stingătoare", spune căpitanul Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.

24 de avertismente au dat pompierii, la care s-au adăugat șase amenzi în valoare de 28.500 de lei. Însă niciun spaţiu nu a fost închis.

Deși există doar trei legi care reglementează toate aspectele privind funcționarea unor localuri, acestea prevăd sute de cerințe, certificări, proiecte și avize. Ca să le obțină pe toate, proprietarii au nevoie chiar și de o lună.

Acte şi condiţii necesare pentru autorizări
Legea nr. 10/1995, reactualizată, privind calitatea în construcţii
- 6 cerinţe: rezistenţă, siguranţă în exploatare, securitate la incendiu, sănătate publică, izolare fonică şi izolare termică

Legea nr. 50/1991, privind autorizarea construcţiilor şi instalaţiilor
- certificat de urbanism
- proiecte
- arhitectură
- avize (sistematizare, canalizare, alimentare cu apă, de salubritate etc)

Legea nr. 307 din 2006 privind apărarea împotriva incendiilor
- avize şi acorduri privind utilităţile şi infrastructura
- avize şi acorduri privind securitatea la incendii

Ilie Costea, expert judiciar în probleme de securitate la incendii: "O persoană singură nu va putea face față. Chiar dacă este, să zicem, în domeniu, va trebui să apeleze la organele de specialitate, la proiectanți, la arhitecți de specialitate, la geologi, la instalatori."

Dorin Toderici, deținătorul unui spațiu comercial în Oradea: "Părerea mea ar fi că ar trebui să se instituie un birou unic pentru a rezolva toate aceste probleme în care să fie simplificată puțin problema, nu neapărat vis a vis de costuri."

Reprezentanții ISU spun că vor continua să verifice cât mai multe din spațiile comerciale din oraș.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri