Controalele înteţite în vămile cu Ucraina din cauza pericolului pestei porcine africane

Data actualizării: Data publicării:
pesta porcina

Este în continuare alertă la granița României cu Ucraina. Pentru a preveni apariția pestei porcine africane pe teritoriul țării noastre, autoritățile au întețit, în ultimele cinci luni, controalele în vămile din nordul României. Orice produs de origine animală descoperit în bagajele oamenilor este confiscat. Numai în ultimele două luni, în punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmației au fost confiscate peste 150 de kilograme de astfel de produse.

Astfel de controale au loc zilnic în vămile dintre Ucraina şi România.

"Toate produsele de orgine animală descoperite în bagajele călătorilor care ajung aici, în punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmației, sunt confiscate în vederea distrugerii", a transmis Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

În acest fel autorităţile încearcă să prevină răspândirea virusului pestei porcine. Alături de poliţiştii de frontieră se află şi medici veterinari.

"Aceștia fac actul de reținere din bagaj, urmând ca noi să facem actul de sechestru și de reținere oficială și depozitarea lor în vederea dirijării lor către neutralizare", spune dr. Alexandru Moje, medic veterinar.

Nu toţi cei ce tranzitează România au aflat de interdicţia din vămi. Un ucreainean stabilit în Cehia a vrut să ia cu el la plecarea din ţara natală 22 de kilograme de carne și aproape un kilogram de brânză. Vameșii i le-au confiscat pe toate.

Deşi pesta porcină africană nu este periculoasă pentru om, apariţia ei pe teritoriul României poate duce la pagube mari din punct de vedere economic.

"Se blochează întregul comerț și nu mai poți să faci nicio tranzacție, nicio operațiune economică cu carne de porc și, respectiv, cu animale vii", atrage atenţia dr. Marius Sima, purtătorul de cuvânt al DSVSA Maramureș.

Atât Ucraina, cât şi Republica Moldova au notificat Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor în legătură cu apariţia unor focare de pestă porcină africană pe teritoriul lor, în această vară.

Tot ca o măsură de prevenţie, România a interzis organizarea târgurilor de porci atât în Maramureș, cât și în județul Satu Mare.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri