Copii dispăruţi. Numai în acest an, 40 de minori din Bihor au dispărut de acasă

Data publicării:
criminalisti

Veronika Bernadett Szavo - Detty cum îi spun apropiaţii - a dispărut de acasă la sfârşitul lunii iulie. Tânăra de 21 de ani studiază balneofiziokinetoterapia şi în timpul verii făcea practică în Băile 1 Mai. Ultima informaţie pe care tatăl ei o are este că a plecat spre spitalul de recuperare.

"Acolo nu a ajuns, acasă nu s-a mai întors niciodată. Dacă nu a ajuns la ora trei, ne-am dus la urgenţă, la poliţie, de atunci tot căutăm", spune Nicolae Szavo, tatăl fetei dispărute.

Detty are 1 metru şi 60 de centimetri înălţime, 50 de kilograme, ochi căprui, părul şaten şi poartă ochelari de vedere. Părintele său e disperat.

"- Ce credeţi că s-ar fi putut întâmpla?
- Acum m-am gândit la toate prostiile, la tot, că-i dispărută, că-i moartă, că o ţine sechestrată, că a mers cu un băiat. Să-mi dea un semn, că uite, nu vreau să vin acasă, că am găsit un prieten sau nu ştiu ce am făcut", îşi doreşte tatăl fetei.

Psihologii au identificat mai multe motive pentru care tinerii sau adolescenţii pleacă de acasă.

"Persoanele sau familiile sunt foarte sărace şi nu au nicio perspectivă. Un alt motiv ar fi lipsa spaţiului personal. Pur şi simplu sunt persoane care au handicap mintal şi nu pot fi controlate, e suficient ca părinţii să se uite în stânga sau dreapta şi ei pleacă. Alţii, de exemplu, pleacă în căutarea unor tentaţii", explică psihologul Alin Creţu.

În cazul persoanelor dispărute de mai mulţi ani, fotografiile nu mai sunt relevante. Astfel, criminaliştii recurg la tehnici de îmbătrânire facială.

"Îmbătrânirea facială anticipativă se execută atunci când avem cazuri de dispariţii de minori, de la domiciliu, de foarte mult timp, de obicei 20-30 de ani, când nu mai putem căuta acea persoană cu o fotografie făcută la vârsta de 6 ani", a detaliat inspectorul principal Florin Lăzău, expert criminalist în cadrul Poliţiei Bihor.

Numai anul acesta în Bihor au fost raportate 67 de dispariţii, dintre care 40 de minori.

"În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii bihoreni au descoperit 59 de persoane dispărute, 36 fiind minori şi 23 majori", susţine subcomisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

La nivel european există o linie telefonică de urgenţă pentru persoanele dispărute, 116000.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri