Copiii românilor stabiliţi în ţara vecină au început şcoala pe 1 septembrie

Data publicării:
romani scoala Ungaria 010916

Clopoţelul a anunţat pe 1 septembrie începutul şcolii pentru copiii românilor care s-au stabilit dincolo de graniţă, în Ungaria. Deşi părinţii continuă să lucreze în România, cei mici merg la cursuri în ţara vecină, unde spun că au condiţii mult mai bune. În plus, învaţă în limba natală, aşa cum se întâmplă, de exemplu, la şcoala din Bătania. Peste 70 din cei 119 elevi de acolo sunt de origine română, iar unii dintre ei chiar fac naveta în fiecare zi peste graniţă.

Imnul României a răsunat la şcoala românească din localitatea maghiară Bătania, aflată la doar câţiva kilometri de graniţa cu România. Printre cei peste 100 de elevi care au început un nou an de învăţământ, mai bine de 70 sunt de origine română. Cei mai mulţi sunt copiii conaţionalilor noştri care s-au mutat în ultimii ani dincolo de graniţă.

"Suntem din Arad, ne-am stabilit aici în urmă cu 8 ani şi am adus-o la şcoala româno-maghiară pentru că este o şcoală foarte bună. Am auzit de ea şi dorim să înveţe şi maghiară şi atunci e o oportunitate foarte bună”, spune o mamă.

"Colegii sunt foarte apropiaţi între ei. Profesorii sunt foarte buni, sunt puţini, se pot ocupa de ei. Învaţă foarte bine, trei limbi chiar... şi engleză”, a explicat alt părinte.

Părinţii şi copiii sunt încântaţi de condiţiile oferite de şcoala din Bătania. Aceasta funcţionează din 2008, iar din 2011 este administrată prin autoguvernarea pe ţară a românilor din Ungaria. Recent, prin intermediul acesteia, statul maghiar a alocat aproape o jumătate de milion de euro pentru lucrări de refacere a clădirii.

"Ne-am luptat mult pentru aceste fonduri, că nu a fost uşor să le obţinem. Din aceste fonduri s-a construit mansarda. Şi la parter am făcut nişte modificări fiindcă am făcut o cantină”, a declarat Iulia Olteanu, directoarea şcolii româneşti "Lucian Magdu" din Bătania, Ungaria.

Dintre cei 17 profesori care predau în Bătania, mulţi au venit din România.

"Simt că mi-am găsit locul şi fac ceva pentru comunitatea de aici, pentru comunitatea din Ungaria. Diferenţele sunt, din păcate, înspre mai bine aici decât acasă. Acasă sistemul nu e atât de bine pus la punct”, a observat Ancuţa Stan, profesoară la şcoala românească "Lucian Magdu" din Bătania, Ungaria.

Condiţiile oferite i-au determinat pe unii părinţi să facă naveta în fiecare zi din România pentru a-şi aduce copiii la şcoală, în Ungaria. Mai bine de 20 de elevi sunt în această situaţie.

" În România am făcut patru ani şi jumătate. La Csiki Gergely, în Arad. Aici îmi place mai mult.
- Cum ţi se par condiţiile aici?
- Aici mai bine, şi şcolar, şi cu profesorii. E mult mai uşor aici”, spune un băiat.

Şcoala din Bătania are opt clase şi orice activitate oferită este gratuită. Copiii au la dispoziţie cercuri de teatru şi dans şi le sunt oferite zilnic micul dejun, prânzul şi o gustare.
În Ungaria, anul de învăţământ începe pe 1 septembrie şi se încheie pe 15 iunie 2017.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri