Costumele tradiţionale de mii de euro, create de o tânără din Ţara Oaşului

Data publicării:
costume Oas 150115

Costumele populare din Lechinţa sunt o carte de vizită pentru satul din Ţara Oaşului. Prin ele se păstrează o tradiţie de câteva sute de ani, iar asta le face şi mai căutate. Cererea mare, venită în special de la românii din străinătate, le pun la lucru pe croitoresele din zonă. Cea mai tânără săboiţă, după cum se spune în Ţara Oaşului, e Maria Fuşle. A moştenit talentul de la mama ei, la fel și deprinderea de a lucra cu maşina de cusut.

"Am cusut de mică. Am făcut fustiţe la păpuşi, fundiţe la colegele mele de clasă", îşi aminteşte Maria Fuşle, creatoarea costumelor.

După ani de exerciţiu, Maria a ajuns să îmbine utilul cu plăcutul. Are o afacere care îi aduce profit în special în luna august, când au loc foarte multe nunţi.

"Ăsta face 1500, 2000 de euro, depinde de materialul care se bagă, pietrele, cât de originale sunt mărgelele. Sunt multe cusături, multe lucruri aici. Asta e straiţa, straiţa care completează costumul. Asta costă în jur de 300 de euro", spune Maria.

Un costum pentru femei poate să ajungă şi la 10.000 de euro, iar cea mai scumpă piesă este cămaşa. E şi grea pentru că poate cântări chiar şi 15 kilograme.

"Totu-i manual şi mărgele sunt foarte grele şi e bogată întăritura. E băgat dubleu, cum se spune. E dublicată toată şi e foarte grea. E foarte greu de lucrat cu ea."

Dificilă de purtat e şi cununa miresei, care e cea mai spectaculoasă parte a unui costum.

"Asta e cel mai greu, să o pui laolaltă, să pui toate miile de mărgele câte sunt aici plus broşele şi toate ca să fie. După aia e coada care se pune pe spate. Asta într-adevăr e mai mare, mai lată", explică Ana Ştef, croitoreasă.

Costumele sunt purtate nu doar la nunţi, ci şi în zilele de sărbătoare. Unii sunt atât de mândri de portul popular că îl poartă la fiecare slujbă de duminică.

"Aici tradițiile, obiceiurile, mestesugurile sunt vii. Mergem duminica, în sărbători, găsim de la persoane în vârstă până la tineri... îi vedem îmbrăcaţi. Cu atâta mândire poartă portul oşenesc", spune Aurelia Fedorca, primarul oraşului Negreşti-Oaş.

Costumele din Ţara Oaşului rivalizează cu ţinute vestimentare din Germania, Ungaria sau Austria, atât la preţ cât şi la valoarea materialelor cât şi a podoabelor cusute. În timp ce în străinătate preţul unui articol de îmbrăcăminte porneşte de la 100 de euro, cele din Ţara Oaşului încep de la 300 de euro.

Reporter: Diana Grad
Operator: Cosntantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri