Crăciun de poveste în Maramureș

Data actualizării: Data publicării:
Craciun Maramures

Omăt, bucate tradiționale și cazare în odăi cu blide și șterguri pe pereți, ca în vremea bunicilor - poate fi rețeta pentru un Crăciun de poveste. Și pentru că în Maramureș poveștile se mai spun la gura sobei, pensiunile de la poalele munților Gutâi au porțile deschise pentru cei dornici de sărbători autentice. Iar ca experiența să fie memorabilă, oaspeții pot învăța chiar de la gazde ceva din tainele făuritului vaselor de lut.

Pe Daniel Leș, cunoscutul olar din inima Maramureșului, l-am gãsit în atelierul al cãrui prag e trecut anual de mii de turiști. Cât e ziua de lungã, fãurește oale de lut pe care le umple, mai apoi, cu povești.

"Oamenii își doresc povești, își doresc să redescopere acea lume uitată a bunicilor noștri, acele lucruri frumoase, acele lucruri pline de încărcătură spirituală și, de ce nu, făcute cu rânduială, în simplitate."

Asa s-a nãscut, în urmã cu 12 ani, și povestea pensiunii lui. Într-o casã veche, cu odãi mici, dar tare primitoare.

"Oaspeții sunt provocați, așa cum v-am spus, să doarmă în aceste odăi aranjate ca pe vremuri și întotodeauna îmi spun că au visat frumos", spune Daniel Leș.

Oriunde privești, descoperi frânturi din viața satului de altadatã. Daniel se încãpãțâneazã sã le pãstreze vii și sã bucure ochii și sufletul fiecãrui cãlãtor care îi intrã în casã.

"Mi-am dorit ca pe acei oameni să îi teleportez, să îi fac să dezerteze în urmă cu 100 de ani, într-o lume de poveste, într-o lume a satului românesc, într-o lume a oamenilor cuminți, într-o lume a oamenilor cu tradiție."

Prin troienile de zãpadã ajungem la casele de oaspeți din deal. Și aici timpul pare sã se fi oprit.

"E o casă de piatră, cu pereți foarte groși. Am încercat să păstrez exact ce a fost și în casă. Soba pe care o vedeți aici am refăcut-o exact după modelul care a fost aici", povesteşte Daniel Leș.

Soba de lut, dar și chedrențul și lada de zestre veche de zeci de ani sunt mãrturia simplitãții de altãdatã, pe care turiștii sunt invitați sã o redescopere, clipã de clipã.

"Pentru un Crăciun de poveste gazdele din Maramureș vă propun o experiență de neuitat: cazare în case vechi de peste 100 de ani, foc de lemne și povești spuse la gura sobei", a transmis Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Prețul pentru o noapte de cazare într-o astfel de casã, la care se adaugã micul dejun, este de 250 de lei. De pe masa de sãrbãtori nu vor lipsi pâinea și cârnați de casã, preparaþi dupã rețete moștenite din strãbuni. (n.r. ilustratie mancare folder separat pe ftp: bucate casa olarului)

Tot în Maramureș, dar la Cavnic, Crăciunul va fi petrecut anul acesta pe pârtie. Zăpada, aerul tare de munte și frumusețea locurilor atrag an de an mii de turiști.

"Dacă în alte părți nu se găsește zăpadă, ei știu că dacă vor veni la Cavnic vor găsi zăpadă. Acum avem un strat de zăpadă care măsoara undeva la 70 de centimetri. Ne-a ajutat și vremea", spune Oana Poenar, marketing manager-ul unei pârtii din Cavnic.

Cei care nu ştiu încã sã schieze, pot lua primele lecții de la un monitor privat. O şedințã de 50 de minute costã 80 de lei.

"Lumea poate sã petreacã timpul liber din vacanțã într-un mediu adecvat, cu aer curat, cu oameni voioși, așa cã îi așteptãm pe toți sã vinã la schi", spune Adrian Țîntaș, instructor de schi.

Pachetul de Crãciun cuprinde 4 nopți de cazare, cu mic dejun inclus și cinã festivã într-o vilã de munte. Prețurile încep de la 525 de lei pe persoanã și ajung la 100 de euro pe noapte în cazul apartamentelor de lux cu jacuzzi și șemineu.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri