Crescători de animale, fără păşune

Data publicării:
fermieri Batar 230415

Zeci de fermieri i-au cerut socoteală primarului din comuna Batăr pentru situaţia păşunilor din zonă. Problemele au apărut anul trecut, când firma din Italia care a cumpărat o parte din păşunea Asociaţiei Composesorale Înfrăţirea a impus o taxă de 80 de euro pe hectar pentru cei care vor să iasă cu animalele la păşunat.

"Şi-au băgat pază ca să ne scoată, au venit cu poliţia şi ne-au făcut proces ca să ieşim afară. S-au pus stăpâni pe păşune, dacă ne prinde pe păşune ne ameninţă. Trebuie să fugim cu animalele ca să nu ne vadă pe aici pe păşune", susţine Mihai Bunta, fermier.

Dorel Popa a început creşterea animalelor în urmă cu zece ani şi are în gospodărie peste 400 de oi şi aproape 40 de vaci. Atunci nici nu se gândea că va ajunge în situaţia să nu aibă unde să-şi hrănească animalele.

"Vacile sunt încă pe grajd, că nu ne lasă să intrăm fără taxă. Trebuie să dau cam o sută de milioane de lei vechi. Nu ne permitem să dăm atâţia bani ca să păşunăm şi oile şi vacile."

"Nu mai au cum să se întreţină, să-şi întreţină familiile. Şi în afară de asta, apar repercursiuni asupra bugetulu local: ei sunt plătitori de taxe şi impozite", susţine Anca Demian, de la Asociaţia Crescătorilor de Oi şi Capre "Păstorul" Bihor.

Reprezentanţii firmei italiene se apără şi spun că păşunea este o afacere pentru ei.

"Eu fac afacerea aceasta: colectez fânul şi îl vând la cine îmi plăteşte. Şi dacă ei nu vor să plătească, îmi pare rău, trebuie să găsesc alţi clienţi", susţine Rossella Trombetta, administratorul firmei SC Star Import Italy SRL.

Ca să nu fie nevoiţi să-şi vândă animalele, oamenii i-au cerut primarului loc de păşunat din terenul pe care-l deţine administraţia locală.

"Avem acum o suprafaţă de 17 hectare care este în administrarea primăriei. Este o suprafaţă infimă pentru a paşte animalele cetăţenilor din comună", a replicat Ioan Moghioroş, primarul comunei Batăr.

"Dacă suprafeţele de păşune pe care le deţin administraţiile locale nu sunt suficiente crescătorii de animale se pot adresa comunelor limitrofe", este soluţia oferită de Nicolae Hodişan, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

Până în anul 2007, primăria Batăr a avut în administrare aproape 1800 de hectare de păşune, pe care le-a cedat Asociaţiei Composesorale Înfrăţirea.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri