Criză de specialişti în expertiză medicală în Maramureș şi Bihor

Data publicării:
expertiza

E criză de specialişti în expertiză medicală în Bihor şi în Maramureş. În cele două judeţe casele de pensii se străduiesc de ani buni să găsească medici pentru comisiile de expertiză, însă fără succes. Niciun candidat nu se prezintă la concursuri, semn că studenţii de la medicină ocolesc această meserie. Între timp, pensionarii pe caz de boală bat zeci de kilometri până în localităţile unde mai sunt cabinete ca să obţină actele medicale de care au nevoie.

"Este ora 13, iar în fața cabinetului de expertiză medical din Sighetu Marmației sunt, în acest moment, aproximativ 50 de pacienți. Unii dintre sunt aici de câteva ore bune", a transmis Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Un pacient are probleme cardiace de 15 ani și a fost încadrat cu gradul 2 de handicap. A venit la cabinet pentru revizuirea anuală.

"-De câte ore stați?
- De la 7 dimineața.
- Și? Încă nu ați intrat…
- Păi n-am intrat și nu știu când îmi vine rândul."

"Pe cine îl interesează că ai tu diabet ori că ești bolnav și stai aici ore întregi?! Pe cine interesează?!", se întreabă o pacientă.

Aglomerația de la cabinetul de expertiză medicală din Sighetu Marmației a început în ianuarie 2014, odată cu pensionarea fostului medic de acolo. De atunci Casa Județeană de Pensii Maramureș a organizat anual un concurs pentru ocuparea postului vacant.

"Am avut, practic, trei concursuri pentru acest post de medic de expertiză medicală, iar la fiecare concurs anunțat nu s-a prezentat absolut nimeni", susţine Lucica Pop, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș.

Acum, doi dintre cei trei medici pe care îi are judeţul Maramureş fac naveta, de două ori pe săptămână, din Baia Mare la Sighetu Marmaţiei.

Şi în Bihor e criză de specialişti în expertiza medicală. Acum doi ani, serviciul de specialitate din cadrul Casei Judeţene de Pensii a rămas fără patru din cei 7 medici, cercetaţi de DNA pentru corupţie. Nimeni nu s-a prezentat la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante.

"Şase proceduri de concurs am avut până în prezent, dar din păcate nu sunt medici care să vină să se prezinte la concurs. Am sesizat acest lucru Casei Naţionale de Pensii, Institutului Naţional de Expertiză pentru modificări legislative", a precizat Carmen Polman, director executiv adjunct al Casei de Pensii Bihor.

Specialiştii în expertiza medicală au explicaţii pentru lipsa de interes a tinerilor pentru această specialitate.

"Pe de-o parte stres cât încape, imposibilitatea de a-ți deschide cabinet particular plus ofertele de dincolo care sunt foarte bune", consideră dr. Tudor Bogdan Apan, șeful serviciului Expertiză Medicală Maramureș.

"Nici nu mă interesează acest domeniu şi nu prea m-am documentat mult", spune, cu sinceritate, o studentă.

"(Aleg - n.n.) cam ceea ce se cere pe piaţă în primul rând, iar în al doilea rând, pe piaţa din Europa Centrală", spune alt student.

"Pe piaţa muncii este o cerere mare, dar din păcate studentul se sperie, crede că se deprofesionalizează, dar nu, este o specialitate de sine stătătoare şi, în afara de asta, are şi ea frumuseţea ei", a declarat Adrian Maghiar, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea.

În Maramureș sunt în total patru cabinete de expertiză medicală cu trei medici, în timp ce în Bihor au rămas doar două.

Reporteri: Anca Deac, Izabela Jurasko
Operatori: Robert Rezmuves, Florin Lucuţa, Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri