Culturi afectate de secetă. Porumbul, floarea soarelui şi soia au avut cel mai mult de suferit

Data publicării:
culturi afectate 061015

Agricultor de peste două decenii, Florin Rus cultivă în fiecare an în jur de 700 de hectare cu porumb, rapiţă, grâu şi floarea-soarelui. Arşiţa din vară i-a distrus însă jumătate din culturile de porumb şi un sfert din cele de floarea-soarelui.

"- La porumb e dezastru, acolo am fost loviţi mai tare de arşiţa aceea care a venit peste noi şi avem jumătate de producţie, facem aproximativ 4 tone la hectar.
- Şi în anii buni, când nu era secetă?
- Cam 7-8 tone facem într-un an normal."

Probleme au fost încă din perioada de semănare a terenurilor agricole.

"În vară s-a lucrat foarte greu pământul din cauza secetei, arăturile le-am făcut foarte greu. Uzuri la utilaje, consum de motorină mai mare...", spune Emil Micleuş, mecanic pe utilaje agricole.

După ce a investit bani în mână de lucru, combustibil pentru utilaje, îngrăşăminte, seminţe şi a plătit arenda pentru terenurile folosite, Florin Rus crede că anul acesta nu va mai face profit.

"- La porumb noi ajungem la o cheltuială de aproape 3000 de lei pe hectar şi anul acesta nu cred că, preţul care e pe piaţă, nu cred că ne acoperă cheltuielile.
- Cu cât se dă kilogramul?
- Momentan undeva la 55 de bani."

Situaţia nu a fost mai bună nici pentru crescătorii de animale. Temperaturile ridicate au pârjolit păşunile, aşa că aceştia s-au văzut nevoiţi să cumpere furaje, întrucât iarbă nu a fost pentru animale.

"- Le-am dat şi dimineaţa şi seara de mâncare, supliment ca să aibă lapte şi să supravieţuiască.
- Din cauză că au fost păşunile pârjolite?
-Din cauză că a fost secetă şi nu a plouat, a fost uscată iarba", spune Florin Sânmiluşan, îngrijitor de animale.

În Bihor, pagubele au fost estimate la 80 de milioane de lei. Pe baza datelor trimise la Ministerul Agriculturii vor fi acordate despăgubiri. Banii vor veni însă în două tranşe.

Din cele 86 de mii de hectare cultivate cu porumb în Bihor au fost afectate circa 25 de mii; la floarea soarelui - din cele 36 de mii de hectare au avut de suferit 10 .00, iar la soia au fost afectate trei mii de hectare din cele 4.500 însămânţate.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri