Culturi de căpşuni, distruse de grindină în Satu Mare

Data publicării:
capsuna distrusa

În Satu Mare au căzut 32 de litri pe metru pătrat, iar ploaia a fost însoţită de grindină. Fermierii din comuna Porumbeşti au făcut bilanţul pagubelor şi spun că sunt afectate 1.400 de hecatre de teren. Pe o treime din ele sunt cultivate căpşuni.

"Aproape 40 de centimetri a fost gheaţa. Acum nu merită să culegem nici căpşunile care au rămas."

Unul dintre fermieri spune că hectar distrus de grindină echivalează cu 20 de tone de fructe pierdute. Multe dintre ele urmau să plece în Ungaria şi în Ucraina.

"Estimez peste 100 de mii de euro pierderi. Eu am aproape 12 hectare de căpşuni, dar la anul, dacă rămân cu 8 hectare, îmi va fi destul de greu. Nu vom mai înainta, nu merită", spune Iosif Kegyes, producător de căpşuni.

"Până în 10.000 de euro am pierdut", a calculat alt producător.

În toată comuna, pagubele sunt imense. Doar căpşunile care nu vor mai ajunge în pieţe le-ar fi adus fermierilor aproape 3 milioane de euro.

"Culturile cele mai afectate de grindină au fost cele de căpşuni, în jur de 400 de hectare. Pagubele sunt între 2 şi 3 milioane de euro", susţine Endre Kárász, viceprimarul comunei Porumbeşti.

"Peste 50% din producţia estimată s-a pierdut, în localitatea Porumbeşti în mod deosebit", spune şi Eugen Avram, prefectul de Satu Mare.

Conform datelor oficiale, peste 6.000 de hectare de teren agricol şi 3.000 de gospodării şi anexe au fost afectate de furtunile din ultima săptămână din Satu Mare. Prefectul promite că va solicita Guvernului ajutor pentru agricultorii din judeţ.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri