Cursa urbană din Oradea a stabilit: tramvaiul este cel mai eficient în oraş

Data publicării:
cursa tramvai

În Oradea, pe distanţe lungi, cel mai eficient este să circuli cu tramvaiul. A dovedit-o un concurs urban în care s-au luat la întrece o bicicletă, un autoturism şi un mijloc de transport în comun. Competiţia a avut loc în cadrul Săptămânii Mobilităţii care încurajează transportul alternativ.

Startul s-a dat din două puncte diferite ale oraşului, de unde au plecat câte o bicicletă, o maşină şi un tramvai. Pe traseul care a avut ca şi punct de pornire ieşirea din Oradea spre Băile Felix, primul la finiş a ajuns mijlocul de transport în comun.

"Din relaţia Nufărul, tramvaiul a ieşit primul pentru că acolo avem bandă liberă, bandă separată pentru tramvai şi putem asigura un transport la oră fixă", explică Istvan Csuzi, managerul OTL Oradea.

"Eu din start promovez deplasările cu transportul public şi sunt fană a tramvaiului de zeci de ani. E prima oară însă când tramvaiul a reuşit să ajungă mai repede decât celelalte tipuri de transport. Am parcurs 6 staţii, am avut şase semafoare pe traseu, din care 3 au fost puţin roşii", spune Elena Balog, concurenta aflată în tramvai.

Pe locurile doi şi trei s-au clasat bicicleta, respectiv maşina.

"- Trebuia să fiu atent la maşini.
- Ţi-au acordat prioritate?
- Da, mi-au acordat prioritate", recunoaşte David Kecskes, biciclist.

"Faţă de alte zile, la ora asta a fost destul de ok, nu a fost aglomerat ţinând cont că sunt 4-5 interesecţii semaforizate, a fost destul de liber. Am venit regulamentar, nu am vrut să încălcăm nicio regulă, măcar astăzi, că de obicei, fără să vrem, încălcăm multe", susţine Leontin Silaghi, şofer.

Din celălalt capăt al oraşului au pornit alte trei mijloace de transport, însă de data aceasta câştigător a fost autoturismul, urmat de tramvai şi de bicicletă.

"Pe distanţe scurte, maşina rămâne cel mai rapid mijloc de transport, însă pe măsură ce distanţa creşte tramvaiul şi bicicleta câştigă competiţia", a observat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

"Traseul a fost destul de uşor dacă nu luăm în considerare aflaţi pe pista de bicicletă. Deci cred că ar fi nevoie de o educaţie a pietonilor şi a tuturor celor care merg pe jos în oraşul acesta, ce înseamnă pistă de biciclete, ce înseamnă să respectăm bicicliştii pe pistele de bicicletă", spune Reka Marton, biciclistă.

"Pe cealaltă relaţie, pe Gară, unde avem banda carosabilă împreună cu tramvaiul, circulaţie neprevizibilă să zic aşa, există blocaje, acolo, din păcate pentru noi astăzi iarăşi maşina a ieşit pe primul loc", a precizat managerul OTL Oradea.

Întrecerea devenită deja tradiţională a avut loc în cadrul Săptămânii Mobilităţii, care atrage atenţia asupra importanţei mijloacelor de transport alternative.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri