Curtea de Conturi acuză Primăria Valea lui Mihai de provocarea unui prejudiciu de 1,5 milioane de lei

Data publicării:
valea lui Mihai

În 2008, primăria Valea lui Mihai a încheiat un contract cu o firmă de construcţii pentru branşarea locuitorilor la reţeaua de apă şi pentru montarea contoarelor. Fondurile erau asigurate de Guvern, însă pentru ultima plată banii nu au mai venit.

Jozsef Nyako, primarul orașului Valea lui Mihai: "Am rămas datori cu o sumă nu prea mare, 146 de mii de lei, dar din cauza timpului pierdut, penalităţilor s-au adunat şi s-a ajuns la o sumă foarte mare."

Mai exact, peste 2,3 milioane de lei, în care vechea datorie a fost umflată ameţitor de penalităţile de întârziere. Acestea au fost prevăzute atât prin contractul dintre primărie şi executant, cât şi de hotărârea instanţei dată în 2010 într-un proces între cele două părţi. Judecătorii au decis ca datoria să crească cu peste 1150 de lei pentru fiecare zi de întârziere. Cu toate acestea, prima tentativă de plată a venit abia trei ani mai târziu.

Angela Benkovits, șefa Biroului Contabilitate din Primăria Valea lui Mihai: "Am solicitat un împrumut de la Ministerul de Finanțe pentru achitarea arieratelor și vroiam să achităm și această sumă. Dar am solicitat de la Trezoreria Cluj, unde își aveau sediul Codul IBAN și nu mai era activ firma era radiată din 2012, dacă nu mă înșel."

Ceea ce nu ştiau edilii din Valea lui Mihai era că o altă firmă preluase creanţele printr-un contract de cesiune. Aşa că datoria creştea în continuare zi după zi. În 2014, după ce a fost ameninţată cu sechestrul asigurator, primăria şi-a plătit întreaga datorie care ajunsese la 2,3 milioane de lei.

Jozsef Nyako, primarul orașului Valea lui Mihai: "Toată datoria s-a plătit până în iunie în 2014 şi, datorită faptului că s-a creat un prejudiciu prin această operaţiune, Curtea de Conturi a identificat acest prejudiciu şi este în curs de a se rezolva."

"Rezolvarea acestei situaţii înseamnă identificarea vinovaţilor şI recuperarea prejudiciului, calculat de Curtea de Conturi Bihor la peste 1,5 milioane de lei. Adică penalităţile de întârziere pe care statul român le-a plătit firmei şi care ar fi putut fi evitate", a relatat Yvette Mîrza, reporter Digi24 Oradea.

Reţeaua de apă a oraşului Valea lui Mihai a fost realizată printr-un proiect în valoare de 5,3 milioane de lei. Locuitorii nu sunt mulţumiţi de lucrare şi spun că nici canalizarea nu este rezolvată.

"Vine și murdară și are un miros și noi avem animale și animalele nu prea beau apa aia."

"Avem fose din alea, știi, septice, no atâta cu asta ne descurcăm că altfel și nu e nicio perspectivă."

"De vreo trei ani am fost chemați la Primărie, sincer vă spun să vadă toată lumea, ca să plătim fiecare 120 de lei pentru canalizare, pentru că nu mai sunt fonduri."

Situaţia din Valea lui Mihai nu este singulară în Bihor. La nivelul întregului judeţ, Curtea de Conturi a calculat pentru 2014 un prejudiciu peste 8,5 milioane de lei la cele 50 de instituţii publice verificate.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri