Danezii vor muncitori români. 70 de candidaţi au participat la o preselecţie în Oradea

Data publicării:
angajator danemarca

Înainte de interviul propriu-zis, cei 70 de candidaţi selectaţi din 400 de persoane care şi-au depus CV-ul au aflat de la angajatorul danez o chestiune importantă: cum trebuie să culeagă mazărea.

"Această mazăre creşte în plante mici, ca şi acestea, şi trebuie culeasă manual. Trebuie să fiţi foarte atenţi."

Printre cei care au ascultat cu atenţie explicaţiile s-a aflat şi Vasile Codrean. Bărbatul a venit tocmai din Bacău şi spune că e dispus la efort ca să câştige mai mulţi bani decât în ţară.

"- Credeţi că o să fie o muncă grea?
- Pentru mine nu pentru că am experienţă în câmp.
- Aţi mai lucrat în agricultură?
- Da, afară în Spania, aproximativ 10 ani.
- Reuşiţi să puneţi deoparte atunci când lucraţi dincolo, în comparaţie cu la noi?
- Sigur că da."

La fel ca şi Vasile, la selecţia organizată la Oradea au venit şi alte persoane interesate de un loc de muncă bine plătit în Danemarca.

"- Nu mi-e frică de lucru, doamnă, dacă am lucrat la ţară agricultură, sunt ţăran.
- De ce sunteţi hotărât să plecaţi?
-Să fac un ban, mai mult, ştiţi cum e, copii, familie."

"- Aveţi acum un loc de muncă?
- Am, dar primesc salariul minim pe economie şi am patru copii şi sunt obligat să plec."


Candidaţii au aflat că pentru a munci în Danemarca trebuie suporte atât transportul, cât şi cazarea. 7 euro pe zi costă găzduirea în containere dotate cu utilităţi, în timp ce transportul cu autobuzul până la locul de muncă adaugă la cheltuielile zilnice un euro şi jumătate. Cei care vor fi selectaţi vor munci şase zile pe săptămână, nu mai puţin de 40 de ore. Plata se va face în funcţie de cantitatea recoltată, care nu poate fi mai mică de 1950 de kilograme pe lună.

Candidaţii aleşi vor semna un contract pe trei luni, din iunie până în august, şi pot câştiga minimum 1150 de euro lunar.

"În Danemarca ei sunt plătiţi cu 0,60 euro pe kilogramul cules. Trebuie să atingă un nivel mai ridicat. Dacă nu, vor trebui să plece acasă dacă nu reuşesc să realizeze salariul minim", spune Peter Skov Johansen, reprezentantul angajatorului danez.

Datele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor arată că numărul celor interesaţi să lucreze în afara ţării a scăzut în ultimii ani.

"Dacă ne gândim că în 2014 au fost peste 300 de persoane prezente la un astfel de interviu şi acum sunt peste 70 numai, se poate observa că sunt tot mai puţine persoane care doresc să părăsească ţara. Este şi de înţeles, din moment ce şi în judeţul Bihor, acum, avem peste o mie de locuri de muncă vacante", spune Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.

Selecţia de la Oradea este cea de-a treia organizată de angajatorul danez în România, după cele din Timişoara şi Neamţ. În total, acesta oferă 300 de locuri de muncă pentru muncitorii români.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri