De Înviere, în satele din Maramureş se întorc românii plecaţi în străinătate

Data publicării:
sarbatoare acasa MM 100415

Moiseiul e una dintre comunele din nordul ţării unde numărul locuitorilor creşte semnificativ în perioada Paştelui. Susana Tomoioagă lucrează în Italia, împreună cu soţul ei, însă în ţară a venit doar ea, împreună cu băiatul ei.

"- Venim acasă doar de sărbători, doar că eu vin un pic mai des faţă de soţ. El e angajat acolo şi nu are concediu, doar în august.
- Ce înseamnă pentru dumneavoasta Paştele acasă, în Moisei?
- Înseamnă totul. Suntem foarte fericiţi aici lângă familie."

Din cei aproape 9300 de locuitori ai localităţii, aproape un sfert sunt plecaţi la muncă în străinătate. Cei mai mulţi dintre aceştia se întorc acasă de sărbători, iar în noaptea de Înviere merg la biserică să îşi sfinţească bucatele, după tradiţie.

"Suntem acasă cu familia, cu părinţii, cu rudele. Mergem în tez, avem nunţi. Îi altfel. Îi mai frumos aici", spune Livia Hojda, româncă plecată în Franţa.

"Multe familii şi-au luat copiii cu ei, i-au dat la şcoli acolo. O parte din ei că să poată lucra, să poată câştigă mai mult au lăsat copiii acasă. 100 şi vreo 20 şi ceva de copii sunt fără părinţi în localitate", susţine Toader Şteţcu, primarul comunei Moisei.

Rudele le-au pregătit celor întorşi acasă o masă plină cu ouă roşii, pască sau vin. Copiii merg după ouă, aşa cum e obiceiul în Moisei, iar cei mari la stropit.

"Fetele aşteaptă băieţii cu masă pusă si în felul acesta este un motiv de a intra în casele fetelor şi de a le cunoaşte mai bine atât pe ele, cât şi familia", precizează Maria Şofronici, directoarea Casei de Cultură din Moisei.

Udatul sau stropitul cum i se mai spune în zonă e păstrat cu sfinţenie şi acum. În a doua zi de Paşte când are loc, tinerii din comună se îmbracă în costume populare. Feciorii merg în grupuri pe la casele unde ştiu că sunt fete de măritat ca să le stropească cu parfum. Aşa le va merge bine tot anul.

"L-am auzit pe tatăl meu când îmi povestea când eram mai mic că era un obicei când îşi adună prietenii şi mergea de Paşte cu ei că să cunoască fata."

Tot tradiţia spune că băieţii trebuie să stropească toate fetele din comună. Obiceiul se lasă întotdeauna cu petreceri organizate la una dintre locuinţele fetelor.

Reporter: Diana Grad
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri