Decizie a Curţii de Apel Oradea: 7 ani de închisoare pentru Adrian Domocoş

Data actualizării: Data publicării:
Adi Domocos pe scari

Fostul primar al municipiului Beiuș, Adrian Domocoș, a fost condamnat la şapte ani închisoare cu executare, într-un dosar de luare de mitã. Sentinţa a fost pronunţatã în aceastã dupã-amiazã de Curtea de Apel Oradea.

În acest dosar Adrian Domocoş a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul, fals intelectual, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de primar, deţinerea fără drept a unei arme neletale, deţinerea fără drept a muniţiilor.

"Cu privire la acelaşi inculpat, instanţa a dispus achitarea acestuia pentru alte trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul", se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Oradea.

Fostul primar de Beiuş a fost suspectat cã s-ar fi folosit de funcţia sa ca sã obţinã pentru firma pe care o conducea prin intermediul mamei lui un spaţiu de la Episcopia Greco-Catolicã. Pentru acesta ar fi plãtit o chirie simbolicã, în schimbul favorizãrii bisericii.

În acelaşi dosar episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a fost achitat. Prelatul a fost trimis în judecatã sub acuzaţiile de dare de mitã şi complicitate la abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul.

Şapte funcţionari din Primãria Beiuş şi secretarul Episcopiei, Ovidiu Constantin Mihãilã, au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare sau achitaţi.

Astfel, au fost achitaţi:

  • Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, fals în declaraţii şi complicitate la abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul,
  • Stela Emilia Iambor, pentru fals în declaraţii şi complicitate la abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul
  • Crina Daniela Petruţ, pentru mărturie mincinoasă. 

"În acelaşi dosar, instanţa a mai dispus condamnarea inculpaţilor BLAGA DOINA DANIELA şi MORGOVAN NELU FLORIN la câte o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul, a inculpatului UŞVAT IOAN la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, a inculpatului MATEAŞ VIOREL la pedeapsa de 1 an 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi instigare la fals intelectual, respectiv a inculpatului BUNEA GEORGE LAURENŢIU la pedeapsa de 5 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, toate cu suspendarea executării pedepselor sub supraveghere", au transmis reprezentanţii Curţii de Apel Oradea.

Judecătorii au respins, ca nefondatăm acţiunea civilă a Consiliului Local Beiuş, constatându-se că "partea responsabilă civilmente Episcopia Română Unită cu Roma Greco Catolică Oradea a achitat în întregime prejudiciul în cuantum de 260.290 lei".

Sentinţa de azi a Curţii de Apel Oradea nu este definitivã şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile. Soluţia finalã va fi datã de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Adrian Domocoş nu este la prima condamnare. Anul trecut, cu două zile înainte de alegerile locale, a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare de un complet de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri