Decizie definitivă | Fostul Palat al Finanțelor din Oradea îi revine judeţului Bihor

Data actualizării: Data publicării:
palatul finantelor

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis: fostul Palat al Finanțelor din Oradea revine Consiliului Județean Bihor. Instanța a admis recursurile declarate de administrația județeană și de primarul Oradei împotriva hotărârii Curții de Apel Pitești. Astfel a fost anulată decizia din 2012 de retrocedare a clădirii către Ordinul călugărilor Mizericordieni.

palatul finantelor

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul 294/35/2012*: "Admite recursurile declarate de Judeţul Bihor prin Consiliul Judeţean Bihor şi Municipiul Oradea prin Primar împotriva Sentinţei nr.87 din 6 aprilie 2016 a Curţii de Apel Piteşti – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal. Modifică sentinţa atacată, în sensul că admite acţiunea formulată de reclamant. Anulează Decizia nr.2634/07.03.2012 emisă de Comisia Specială de Retrocedare constituită în baza O.U.G.94/2000. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de Municipiul Oradea prin Primar. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate. Irevocabilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 15 decembrie 2016."

Clădirea din centrul oraşului a fost ridicată în anii 1899-1900 de arhitectul Rimanoczy Kalman jr. În primii ani a fost închiriatã de statul maghiar, care i-a dat destinația de Palat al Finanțelor. După primul război mondial clădirea a revenit statului român, iar după a doua conflagrație a adăpostit cabinetele unei policlinici.

În 2002, ordinul catolic al călugărilor mizericordieni a cerut retrocedarea clădirii, despre care susţinea că a ridicat-o pentru a o închiria și a obține fonduri pentru spitalul deținut de ordin în apropiere. A primit-o, dar Consiliul Judeţean a atacat imediat hotărârea Comisiei Speciale de Retrocedare.

În 2014 instanţa supremă a decis ca dosarul sã fie rejudecat la Curtea de Apel Pitești. Magistraţii Înaltei Curți au cerut sã se verifice dacã existã acte de naționalizare pentru clãdire și dacã ordinul Mizericordian exista ca persoanã juridicã la data depunerii cererii de retrocedare. Magistrații argeșeni au respins contestația Consiliului Județean Bihor, iar dosarul s-a întors, în recurs, la Înalta Curte.

Din cauza proceselor, nu au mai fost făcute investiţii în lucrãri de refacere ori de întreținere a clãdirii. Aceasta a fost evaluată în 2008 la 2 milioane de euro.

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri