Decontare pe baza unui CNP incorect la CAS Satu Mare

Data publicării:
decontare CAS Satu Mare

Servicii medicale decontate în baza unui CNP incorect, la Casa de Asigurări de Sănătate Satu Mare. S-a întâmplat în 2013 ca urmare a internării de o zi în Spitalul Județean a unei paciente care nu avea, la acea dată, calitatea de asigurat. Totul a ieșit la iveală acum, după o reclamație făcută la Poliție chiar de bolnavă. CAS Satu Mare impută aproximativ 900 lei Spitalului Județean care, la rândul lui, îi cere banii medicului curant, considerat responsabil pentru situație.

"La sfârșitul anului trecut IPJ Satu Mare ne-a solicitat printr-o adresă verificarea modului prin care au fost acordate serviciile medicale, în speță spitalizare de o zi în Spitalul Județean, pentru o pacientă", a declarat Georgeta Pop, directoarea CAS Satu Mare.

Pacienta la care face referire directoarea CAS Satu Mare a suferit, în 2013, o operație estetică într-o clinică privată din Satu Mare. Înainte însă, aceasta a beneficiat, prin intermediul aceluiași doctor care deține și clinica privată, de internare de o zi la Spitalul Județean. Asta deși nu era asigurată.

"Nu cunoșteam cazul respectiv că este asigurat, că nu este asigurat. Nu eu trebuia să constat treburile astea. La biroul de internări s-a bifat asigurat și la ieșire, având internarea de o zi, Oficiul de Calcul raportează către Casa de Asigurări ca și cum pacienta respectivă este asigurată", explică dr. Teodor Mihali, medicul curant.

Potrivit aceluiași doctor, pacienta în cauză ar fi devenit asigurată printr-o... "magie", de care - susține medicul - nu el se face vinovat.

"Cum a devenit asigurată?! Schimbând ultimele 5 cifre ale CNP-ului, care nu erau ale pacientei respective."

Reprezentanții Serviciului de Informatică din cadrul Spitalului Județean Satu Mare nu exclud posibilitatea unei erori. Asta pentru că, exact în perioada respectivă, la nivelul unității medicale era în desfășurare procesul de informatizare a sistemului.

"S-au făcut verificări la acea dată. Nu s-au găsit erori din punct de vedere informatic. Ulterior, se pare că au fost…", spune Vlad Teocan, șeful Serviciului IT din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare.

Dincolo de problema CNP-ului, Casa de Asigurări de Sănătate Satu Mare a sesizat și un alt aspect, confirmat de conducerea spitalului în urma verificărilor interne.

"Există neconcordanță între diagnosticul de internare - abces mamar - și conduita terapeutică. Conform epicrizei din foaia de observație pacienta a fost internată pentru investigații, ca ulterior să fie operată la clinica privată a domnului doctor Mihali", a precizat dr. Marius Roatiș, directorul medical al Spitalului Judeţean Satu Mare.

"A suportat mai multe operații estetice și urma să mai suporte încă o operație estetică într-o clinică privată din Satu Mare. În mod normal, această pacientă nu trebuia să ajungă la spitalul județean. Trebuia să își plătească analizele", atrage atenţia directorul CAS Satu Mare.

Medicul căruia i se impută acum contravaloarea spitalizării de o zi se declară nevinovat.

"- Nu am făcut niciun fals. Eu, prin avocat, am cerut spitalului să fiu dat în judecată și mai departe voi demonstra toate lucrurile acolo.
- Aveți de gând să plătiți suma despre care…?
- Nici vorbă, nici vorbă!"

E vorba de aproximativ 900 lei, dintre care 480 de lei o reprezintă contravaloarea spitalizării de o zi, la care se adaugă penalitățile aferente celor 4 ani trecuți de atunci.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri