Defilări cu husari de Ziua Maghiarilor, la Oradea

Data publicării:
ziua maghiarilor 160315

Cu făclii aprinse şi însoțiți de husari călare pe cai mii de etnici maghiari au defilat duminică prin centrul Oradei.

"Luptăm pentru acele idealuri anticomuniste pentru toleranța interetnică, cuprinsă în proclamația de la Timișoara", a susţinut Tokes Laszlo, președintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania.

"Libertatea noastră, a maghiarilor din Transilvania, dar și a transilvănenilor, nu poate fi împlinită fără autonomia Transilvaniei. Foarte simplu, suntem tratați ca și o colonie; suntem sătui de acest lucru", a declarat Csomortanyi Istvan, președintele PPMT din Bihor.

Reprezentanții UDMR au avut discursuri mult mai potolite și au îndemnat la toleranţă.

"Același mesaj pe care l-au transmis și acum 167 de ani cei din Pesta când au formulat cele 12 puncte. La final au spus să fie pace înțelegere și libertate. Și azi avem nevoie de pace între comunități", a remarcat Szabo Odon, președintele executiv UDMR Bihor.

De ziua lor etnicii maghiari au fost dezbinaţi pentru că unii au participat la manifestațiile organizate de UDMR, iar alții la cele organizate de PPMT.

Evenimentele organizate la Oradea de ziua maghiarilor de pretutindeni s-au derulat pașnic, fără niciun fel de tulburări.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri